Lidia Barac: „Beneficiile produsului mintii omenesti nu au granite!”
27 aprilie 2012 | JURIDICE.ro
Ministerul Justitiei a dat publicitatii joi, 26 aprilie 2012, discursul secretarului de stat al Ministerului Justiţiei, Lidia Barac, rostit în cadrul manifestărilor organizate la Palatul de Justiţie Bucureşti cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Proprietăţii Intelectuale:
„Doamnelor şi Domnilor,
Daţi-mi voie ca, în numele ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Marian Predoiu, al meu personal, astăzi, 26 aprilie 2012, când se împlinesc 42 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Internaţionale asupra Proprietăţii Intelectuale şi se serbează Ziua Internaţională a Proprietăţii Intelectuale, să urez ,,La Mulţi Ani!” tuturor oamenilor, ale căror minţi luminate au generat o reală instituţie juridică în Drept, şi anume, Proprietatea Intelectuală!
Proprietatea intelectuală, ca ansamblu al creaţiilor minţii, nu intră în domeniul de reglementare propriu-zis al Ministerului Justiţiei. Dar, Ministerul Justiţiei, ca apărător al drepturilor fundamentale cetăţeneşti, are un rol clar determinat în domeniul protecţiei juridice a drepturilor de proprietate intelectuală.
Recent, iniţiativa Ministerului Justiţiei de a lansa un adevărat BLOC LEGISLATIV pentru progresul societăţii româneşti a prins contur, căci Parlamentul României a validat această iniţiativă, votând cele 4 mari Coduri ale României.
Demersul legislativ în discuţie evocă preocuparea Ministerului Justiţiei de a asigura o protecţie specială dreptului de proprietate intelectuală şi a celor derivate din acesta.
Îmbunătăţirea reglementărilor în materie a impus amendarea Legii nr. 8/1996 şi a Legii nr. 84/1998, în scopul punerii în acord a acestora cu dispoziţiilor Noului Cod penal, care conţine norme sancţionatorii în măsură să disciplineze activitatea de creaţie şi să reprime orice atentat asupra drepturilor derivate din această activitate, menită a susţine şi a promova progresul naţiunilor, al popoarelor lumii.
Beneficiile produsului minţii omeneşti nu au graniţe! Nu se supun limitelor Spaţiului Shengen!
De aceea, proprietatea intelectuală merită şi trebuie ocrotită prin instrumente juridice.
Măsurând eficienţa acestora, vă aduc la cunoştinţă că în anul 2010 s-au înregistrat 82 de persoane condamnate, faţă de un total de 39 de condamnaţi în anul 2009, pentru infracţiuni împotriva drepturilor de autor.
La fel, pentru infracţiuni împotriva drepturilor care privesc mărci şi indicaţii geografice, în anul 2010 s-au înregistrat 21 de persoane condamnate, faţă de un total de 14 condamnări în anul 2009.
Mai mult, o statistică generală relevă o tendinţă de creştere a activităţii de cercetare penală a organelor de poliţie, în domeniul proprietăţii industriale, de la 2336 de persoane învinuite în anul 2009, la 2780 de persoane învinuite în anul 2010.
Doamnelor şi Domnilor,
Rolul Ministerului Justiţiei nu se rezumă la reglementarea în Codul penal a unor infracţiuni în domeniul despre care vor vorbeam. Ministerul Justiţiei desfăşoară acţiuni de cooperare în cadrul unor organisme abilitate să vegheze la protecţia dreptului de proprietate intelectuală.
Astfel, Ministerul Justiţiei a fost desemnat corespondent naţional, însărcinat cu toate problemele referitoare la punerea în aplicare a Directivei 2004/48 a Parlamentului European şi a Consiliului referitoare la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (potrivit art. 20 din Ordonanţa de urgenţă nr. 100/2005 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală).
De asemenea, Ministerul Justiţiei este membru al Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală, încă de la înfiinţarea acestuia, în 2006, susţinând, astfel, efortul conjugat la care s-au angajat instituţiile statului şi importante structuri private, în vederea combaterii unui pericol de amploare, un adevărat fenomen, acela al pirateriei, al produselor contrafăcute şi al oricăror tendinţe de descurajare sau vătămare a creativităţii, prin încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. În acest fel, Ministerul Justiţiei este alături de celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru a asigura un mediu adecvat pentru dezvoltarea şi încurajarea creativităţii, inovaţiei, concurenţei loiale şi a drepturilor de proprietate intelectuală, în general.
Anumite atribuţii ale Ministerului Justiţiei sunt cuprinse şi în Strategia naţională în domeniul proprietăţii intelectuale. Mai evoc un temei legal, cuprins în Legea nr. 303/2004, republicată, care angajează Ministerul Justiţiei în procesul de elaborare legislativă, în calitate de iniţiator sau de avizator în scopul valorificării propunerilor formulate de Ministerul Public, înspre demersuri de tip legislativ, menite să susţină politicile publice ale statului român în domeniul criminalităţii generale sau specializate.
Doamnelor şi Domnilor,
Doar un efort comun poate susţine şi prezerva viitorul în domeniul creaţiilor minţii omeneşti.
Suntem solidari cu dumneavoastră, cei care aţi organizat acest eveniment, motiv pentru care, vă rog să-mi permiteţi, să vă mulţumesc pentru onoarea pe care ne-aţi făcut-o, invitându-ne astăzi, aici, pentru a celebra Ziua Internaţională a Proprietăţii Intelectuale.
Vă doresc succes în derularea manifestărilor pe care le-aţi imaginat cu prilejul acestei sărbători!
Vă mulţumesc.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro