Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații Protecția consumatorilor

INFO-PICCJ, 26 aprilie 2012

26 aprilie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Finalizare program colaborare procurori-auditori

La sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc astăzi, 25 aprilie 2012, festivitatea dedicată premierii şi închiderii Programului comun “Procurorii şi auditorii Institutului Naţional al Magistraturii – împreună  pentru o justiţie credibilă şi eficientă”, lansat cu prilejul Zilei Uşilor Deschise, program derulat în perioada noiembrie – aprilie 2012, la iniţiativa  procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii.

Acest proiect urmăreşte să devină o tradiţie pentru cele două instituţii, ce sunt parte a sistemului judiciar, iar agenda programului adaugă studiului de specialitate al auditorilor, oportunitatea de consultare nemijlocită cu procurorii. Oferind un suport practic în formarea ca procurori, punerea în aplicare a programului cuprinde activităţi ale auditorilor împreună cu procurorii din cadrul Ministerului Public, în domenii specifice de competenţă.

Programul comun a oferit suport aplicat, util îmbunătăţirii tehnicilor de muncă, de gestionare a  cauzelor şi timpului, prin analiza ,,de caz”. Programul s-a bucurat şi de expertiza unor reputaţi practicieni din domenii cu relevanţă în activitatea judiciară care au fost prezenţi la datele fixate în agenda detaliată.

Proiectul se adresează auditorilor de justiţie din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, din anii I şi II.

Obiectivele proiectului au vizat:

– Realizarea unor întâlniri de lucru ale procurorilor care desfăşoară activităţi în diferite compartimente sau care sunt specializaţi pe domeniile prioritare ale Ministerului Public;

– Participarea la program este opţională pentru auditori. Implicarea procurorilor pe bază de voluntariat  în scopul oferirii auditorilor a unor ,,modele formative”.

Argumente:

Situaţia curentă se defineşte prin următoarele coordonate:

– Există nevoi reale de integrare a absolvenţilor Institutului Naţional în specificul profesiei de procuror;

– Principalele soluţii practice propuse de  Ministerul Public sunt orientate spre susţinerea unei colaborări profesionale încă din perioada de pregătire a auditorilor pe parcursul celor doi ani, cu procurorii din cadrul Ministerului Public, prin posibilitatea pusă la dispoziţia acestora de a fi  prezenţi în mod constant în cadrul activităţii procurorilor;

– Sunt prezentate/discutate concepte, metode, abordare bazată pe interactivitate, toate demersurile fiind particularizate pentru domeniul competenţelor Ministerului Public, astfel încât auditorii să se simtă angajaţi în sistemul judiciar, să simtă că aparţin acestei profesii de înaltă responsabilitate publică, încă din perioada de pregătire, şi că sunt parte a corpului profesional al magistraţilor Ministerului Public, care se dedică restabilirii   încrederii cetăţenilor în justiţie.

Scopul ,,atelierelor de lucru” l-a constituit ocazia de a realiza în cadrul Ministerului Public un dialog între magistraţii procurori şi auditori, dar şi participarea profesioniştilor instituţiilor cu atribuţii judiciare, în scopul de a consolida încrederea publicului în sistemul de justiţie penală.

În cuvântul de deschidere, doamna Laura Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a evidenţiat plusul de valoare adus de acest program în ceea ce priveşte pregătirea practică a auditorilor de justiţie.

În continuare, au mai rostit alocaţiuni doamna judecător dr. Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul de Justiţie, doamna judecător dr. Rodica Aida Popa, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna judecător Octavia Spineanu Matei, director al Institutului Naţional al Magistraturii, context în care au felicitat iniţiatorii acestui program, prin intermediul căruia s-a venit în întâmpinarea aşteptărilor auditorilor de justiţie, în sensul îmbinării proporţionale a cunoştinţelor teoretice cu cele practice.

La festivitate au mai fost prezenţi preşedinţi ai instanţelor de judecată de la Judecătoriile Sectoarelor 1-6 Bucureşti, prim procurorii parchetelor de pe lângă aceste judecătorii, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precum şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, au dat curs invitaţiei de a participa la eveniment şi reprezentanţii unor instituţii, care, pe parcursul derulării programului, au împărtăşit auditorilor de justiţie din experienţa domniilor lor, printre care: domnul Gabriel Vasile Ţîru, Directorul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române,  domnul Dumitru Dumbravă, director al Direcţiei juridice din cadrul Serviciului Român de Informaţii, precum şi domnul Liviu Vasilescu, director al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Toţi aceşti invitaţi au apreciat rezultatele programului şi au achiesat la ideea de a continua  derularea acestui proiect.

***

Furt calificat. Arestare preventivă. PJ Sector 6

Procurori ai  Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6 au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor DINU FLORIN, SANDU ANDREI BOGDAN şi ILIE SORIN sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Magistraţii Judecătoriei Sector 6 au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă, pe numele inculpaţilor, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 24/25.04.2012 inculpaţii Dinu Florin şi Sandu Andrei Bogdan, ajutaţi de inculpatul Ilie Sorin, au pătruns, prin efracţie, într-un restaurant de unde au sustras bunuri în valoare de aproximativ 10.000 euro, fiind surprinşi în flagrant.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale.

***

Update cauză explozie Sighetu Marmației. Propunere arestare preventivă vicepreşedinte ANRE

În continuarea cercetărilor în cauza privind „explozia de la Sighetu Marmaţiei”, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul GEORGESCU EUGEN şi reţinerea sa pe o perioadă de 24 de ore, începând cu 25 aprilie 2012, ora 19.00, până la 26 aprilie 2012, ora 19.00.

Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în calitate de director general al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, respectiv şef al Departamentului control şi protecţia consumatorilor, în perioada 2007 – mai 2009, având atribuţii de serviciu constând în organizarea, coordonarea şi verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenţii A.N.R.E. din teritoriu, şi-a îndeplinit cu ştiinţă în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Astfel, potrivit probelor administrate în cauză a rezultat că, nu a luat măsurile prevăzute de lege şi propuse de agenţii constatatori, referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, cu toate că atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât şi în cursul anului 2008, a fost sesizat de către subordonaţii săi. Aceştia au efectuat controale la această firmă şi, cu privire la neregulile grave constatate l-au informat pe GEORGESCU EUGEN.

Cu toate acestea, în cursul lunii iunie 2008 GEORGESCU EUGEN a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A. să modifice raportul de inspecţie, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA.

Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu trecute în fişa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat condiţiile favorizante pentru continuarea activităţii de proiectare, execuţie şi distribuţie a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu-Marmaţiei, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiţii minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat, producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012, în municipiul Sighetu-Marmaţiei, explozii care au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea unui număr de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate) şi de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Luare de mită. Reținere. PT Dolj

Prin rezoluţia din data de 22.03.2012 a fost începută urmărirea penală faţă de BARHAM KHALIL pentru săvârşirea  infracţiunii  de luare de mită, constând în faptul că în calitate de medic specialist la Spitalul oraşului Segarcea, a pretins şi primit suma de 200 euro pentru a efectua  întrerupere de sarcină .

De asemenea, prin rezoluţia din 25.04.2012 a fost începută urmărirea penală faţă de  BARHAM KHALIL şi pentru săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită, constând în faptul că în calitate de medic specialist , în cursul anului 2010 şi în anul  2012 a pretins şi primit de la cinci paciente, diferite sume de bani, pentru a efectua intervenţii medicale potrivit specializării sale.

Prin ordonanţa din 26.04.2012 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul BARHAM KHALIL pentru infracţiunile menţionate anterior.

Inculpatul a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, începând de la 26.04.2012 ora 12,30 până la 27.04.2012, ora 12,30, urmând ca procurorii să dispună asupra măsurilor preventive ce se vor dispune în cauză.

***

Contrabandă. Arestare preventivă. PJ Râmnicu Vâlcea

În continuarea cercetărilor efectuate de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, la data de 25.04.2012 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii CURT NELU, MILITARU MARIN MĂDĂLIN şi MĂNESCU CORNELIU, procurorii solicitând totodată, instanţei de judecată arestarea preventivă a acestora.

Magistraţii Judecătoriei Rm âalcea au admis cererea procurorilor şi  au dispus arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile.

Din cercetările efectuate până în acest moment procesual, a reieşit faptul că, începând cu luna decembrie 2011 până în prezent, cei trei inculpaţi, care locuiesc în judeţele Vâlcea, Olt şi Bucureşti, au achiziţionat în mod repetat, cantităţi foarte mari de  produse din tutun prelucrat despre care cunoşteau că provin din contrabandă, pe care ulterior le-au revândut către alţi 11 învinuiţi, în schimbul unor sume de bani, sustrăgându-se astfel de la plata contribuţiilor datorate bugetului statului.

Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor se ridică la suma de peste 200.000 lei.

Reamintim că, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni economice (respectiv  contrabandă şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false,  faţă de un număr de 14 persoane din judeţele Olt, Vâlcea şi mun. Bucureşti.

În cursul  zilei de 24.04.2012, sub coordonarea procurorilor  Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea au fost efectuate 17 percheziţii în zonele sus menţionate şi s-a procedat la audierea mai multor persoane.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei, iar pe parcursul derulării acestora vom informa opinia publică.

***

Update incident coafor Perla. Trimitere în judecată. SUPC PÎCCJ

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut într-un coafor din Bucureşti şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului VLĂDAN GHEORGHE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, la data de 5 martie 2012, în jurul orelor 1730, inculpatul Vlădan Gheorghe a executat mai multe focuri de armă asupra persoanelor aflate în salonul de coafură unde lucra soţia sa, încercând să o ucidă pe aceasta.

În această cauză numărul părţilor vătămate şi victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care şase au fost rănite, două au fost ucise, iar asupra a altor două a executat foc de armă dar nu le-a rănit.

Măsurile asiguratorii dispuse anterior în cauză de către procurori au fost menţinute.

Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului Omoruri al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

***

Victimă lovită de un panou de schelă. Constituire dosar. PJ Sector 6

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6 a fost constituită o cauză penală în legătură cu un incident petrecut într-un cartier bucureştean, soldat cu decesul unei persoane de sex masculin.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 25.04.2012, victima D.C. a fost lovită de un panou desprins de vânt dintr-o schelă a unui bloc aflat în reabilitare pe o stradă din Cartierul Militari. În urma leziunilor suferite victima a decedat în cursul zilei de astăzi.

Pe măsura derulării anchetei, vom informa opinia publică.

***

Împușcături. Consituire dosar. PJ Sector 5

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 a fost înregistrată, în cursul zilei de astăzi, 26.04.2012, o cauză penală în legătură cu un incident petrecut într-un cartier bucureştean soldat cu rănirea a trei persoane.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, sub pretextul recuperării unei diferenţe de plată de către o persoană (fost chiriaş) şi proprietari unui imobil din Cartierul Ferentari a avut loc o altercaţie. Conflictul a degenerat, context în care, fostul chiriaş a tras mai multe focuri cu un pistol cu gaze adaptat în pistol cu bile, pentru care nu deţinea permis de port armă, rănind uşor proprietarii imobilului.

Pe măsura derulării anchetei, vom informa opinia publică.

***

Incident aviatic Ostrov. SUPC PÎCCJ

Prin ordin al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cauza având ca obiect incidentul aviatic petrecut la data de 26.04.2012 în zona Ostrov a fost înregistrată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ancheta este coordonată de o echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru buna desfăşurare a anchetei, doamna Laura Codruţa Kövesi, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, l-a desemnat pe domnul prim adjunct Marius Iacob, pentru a asigura toate măsurile procedurale necesare cercetării, din punct de vedere criminalistic.

Se deplasează la faţa locului echipa operativă formată din procurori, împreună cu specialişti criminalişti conduşi de comisar şef Gabriel Ţâru, directorul Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

După primele măsuri dispuse şi după finalizarea cercetării locului accidentului, vor fi avansate eventualele variante de anchetă.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership