Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Adoptia – intre curaj si implinire
30.04.2012 | Simona CIMPOCA, Simona CIMPOCA

Secţiuni: Dreptul familiei, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Adopţia, un bine sau un rău? Un rău pentru că îşi are originea în abandonul copiilor, un bine pentru că acei copii sunt salvaţi. (Jean Carbonnier)

Dacă, vorbind despre fenomenul adopţiei, am lua în seamă doar definiţia oferită de Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, pe care o găsim în art. 1 (Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului), am comite cea mai mare greşeală în stare să defecteze acest întreg proces.

Juristul vede întotdeauna ceea ce a fost învăţat să vadă, el cântăreşte legea, face conexiuni, îşi pune întrebări, caută răspunsuri care să se încadreze în contextul legal al materiei pentru care s-a pregătit. Dar, mai întreb o dată, vorbind despre un subiect atât de sensibil, cum este adopţia unui copil, este oare de ajuns să ne supunem legii? Nu cumva, pentru a realiza punerea cu succes în practică a acestui fenomen, trebuie să fim, mai întâi de toate, oameni?

Adopţia este o decizie dificilă. Ea înseamnă mai mult decât luarea în îngrijire a unui copil orfan sau abandonat de părinţi, presupune crearea unei legături între părintele adoptiv şi cel adoptat. Dacă noi vedem greul prin care trebuie să treacă părinţii adoptivi (căci ei au de susţinut lupte lungi cu specialiştii, efectuează controale medicale, psihologice, sunt vizitaţi de către asistenţii sociali, le este evaluată condiţia materială din punctul de vedere al capacităţii de a întreţine un copil şi sunt supuşi la o probă decisivă, ce constă în verdictul Comisiei pentru Protecţia Copilului), ar trebui să vedem şi condiţia copilului ce urmează a fi adoptat. Un copil înfiat este, în primul rând, un copil abandonat. Un copil care a stat în braţele mamei şi dintr-o dată aceasta a dispărut, lăsându-l în incubatorul din spital, în parc, în scara blocului sau în pubelă. Vom spune că bebeluşii nu ştiu ce se petrece în jurul lor. Că ei nu-şi dau seama, ei doar simt senzaţia de frig, de cald, de somn şi de foame. Dar ei pot recunoaşte mirosul mamei, vocea ei, căldura trupului ei. Oare, când aceste senzaţii nu mai există, ce se petrece în interiorul lor? Chiar dacă un bebeluş nu poate fi evaluat din punct de vedere psihologic, fiind prea mic, cu siguranţă un anumit proces la nivel cognitiv-afectiv se produce atunci când nu mai are mama lângă el. Pentru copiii ceva mai măricei, care s-au obişnuit cu figura mamei lor, apropierea de o altă mamă va fi un lucru foarte greu acceptat, poate dintr-un instinct de apărare (să nu fie iar dezamăgiţi), poate din neîncredere sau pur şi simplu pentru că nu o pot uita pe MAMA. Pentru ei, ruptura este cu adevărat traumatizantă.

Rămâne în sarcina părinţilor adoptivi şi a judecătorilor ce încuviinţează adopţia să o facă în interesul superior al copilului. Noua familie trebuie să fie cu adevărat cea potrivită care să-i ofere împlinirea tuturor nevoilor pe care le au în mod obişnuit copiii, dar care să fie în stare, în primul rând, să-i inducă celui mic siguranţa unui cămin şi dragostea de care nu a avut parte, poate, niciodată.

Simona CIMPOCA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti