Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Conferinta EU Competition Law – Dreptul Concurential, 27 aprilie 2012. VIDEO
03.05.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Concurență, Content, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 27 aprilie 2012, la Hotel Intercontinental, Bucureşti, Sala Rapsodia, a avut loc conferinţa EU Competition Law – Dreptul Concurenţial.

Evenimentul, organizat de Fundaţia Freedom House România, Institutul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL), s-a concentrat pe analiza unor aspecte ale dreptului concurenţial european şi naţional.

Temele abordate au fost:  Rolul judecatorului in aplicarea regulilor nationale si europene in materie de concurenta (Cristina Butacu, Directia Juridic-Contencios, Consiliul Concurentei), Acţiunile în daune pentru încălcări ale dreptului european al concurenţei (Dianu UNGUREANU – Formator INM, formare iniţială – Drept comercial, judecător, Curtea de Apel Piteşti) şi Raportul dintre legislaţia comunitară şi legislaţia naţională în domeniul dreptului concurenţei (Daniel GAVRIL – Lector universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice).

Prezentările au fost urmate de discuţii libere, lansate de către domnul Valentin MIRCEA – Vicepreşedinte, Consiliul Concurenţei.

Evenimentul a fost un succes, bucurându-se de participarea a aproximativ 80 de judecători, avocaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai presei.

Aceştia au apreciat calitatea prezentărilor şi relevanţa lor pentru problema interacţiunii dintre dreptul concurenţial European şi cel Român.

Seria de prezentări a fost deschisă de către doamna Cristina Butacu.  Aceasta a subliniat încă de la început că politica concurenţei este o politică europeană în primul rând. Cu toate acestea, instanţele statelor membre şi judecătorii acestora joacă un rol fundamental în domeniu. In procesul aplicării publice a regulilor de concurenţă, judecatorul naţional are competenţa de verificare a legalităţii actelor emise de autoritatea de concurenţă.

Mai mult, în aplicarea regulilor de concurenţă, Comisia Europeană şi autoritatea de concurenţă pot să ofere asistenţă şi cooperează cu instanţele naţionale, prin comunicarea de informaţii şi prin avizele (punctele de vedere) formulate la cererea instantelor. În plus, în calitate de amicus curiae, poate furniza, la cerere, opinii, atât în ceea ce priveşte legislaţia Europeană cât şi cea naţională. În final, doamna Butacu a punctat faptul că această ]asistenţă şi colaborare trebuie să funcţioneze şi în celălat sens, de la instanţele naţionale la autorităţile europene.

Conferinţa a continuat cu prezentarea doamnei Diana Ungureanu, care a pus accentul pe importanţa acţiunilor civile, care le dau cetăţenilor şansa de a fi despăgubiţi în cazul în care au fost victimele unei încălcări a dreptului concurenţial. În acest sens, doamna Ungureanu a ţinut să sublinieze că “Instanţele naţionale au un rol esenţial în aplicarea regulilor comunitare de concurenţă.  Atunci când statuează asupra litigiilor între particulari, ele protejează drepturile subiective în acord cu dreptul comunitar, spre exemplu acordând despăgubiri victimelor încălcării.” Acţiunile civile în acest sens sunt însă deosebit de rare. Doamna Ungureanu a încehiat amintind că Uniunea Europeană a întreprins o serie de demersuri menite să faciliteze şi încurajeze acest tip de acţiune, demersuri de care România, ca stat membru, ar trebui să ţină cont.

Următorul vorbitor a fost domnul Daniel Gavril Olar. Acesta a început prin a prezenta un scurt istoric al dezvoltării legislaţiei comunitare, care a avut ca scop sublinierea interdependenţei legislaţiei statelor membe şi a celei comunitare (primele având-o pe cea de-a doua ca bază). După o trecere în revistă a felului în care dreptul concurenţial s-a dezvoltat în România şi a instituţiilor cu autoritate în domeniu, domnul Olar a subliniat că dreptul comunitar are precedenţă în faţa celui naţional. Aplicarea paralelă de către instanţele naţionale a dreptului naţional şi comunitar al concurenţei nu poate duce la hotărâri contradictorii cu jurisprudenţa comunitară. Mai mult, instanţele naţionale sunt ţinute nu numai de această jurisprudenţă ci şi de reglementările, deciziile, comunicările şi principiile directoare ale Comisiei.

Lucrările conferinţei s-au închis cu prezentarea domnului Valentin MIRCEA. Acesta a vorbit despre dreptul concurenţial ca sistem de echilibrare al relaţiilor dintre entităţile comerciale şi consumatori, echilibrare care trebuie să fie făcută ţinând cont de liberatea de a întreprinde, drept fundamental garantat de constituţia statului român şi de legislaţia Europeană şi internaţională

Pentru a putea crea norme de drept comercial utile, realiste şi corecte, domnul Mircea a insistat pe importanţa unei abordări interdisciplinare, a cărei piese centrale să fie judecătorii şi economiştii. În acest sens, i-a dat ca exemplu de bună practică pe Posner şi Becker, un judecător şi respectiv economist cunoscuţi pentru reforma dreptului concurenţial al Statelor Unite, sistem legal care, în domeniul concurenţei, a servit ca model tuturor celorlalte state.

Prezentarea sa s-a încheiat cu menţiunea că domeniul concurenţei ar trebui să rămână sub reglementarea legislaţiei comunitare şi nu sub cea a ţărilor membre. Art. 5 şi 6 din Legislaţia Naţională ar trebui să corespundă articolelor 101 şi 102 din T.F.E.U. Legislaţia naţională poate completa legislaţia comunitară, dar nu ar trebui să o contrazică niciodată.

Sesiunea de discuţii libere s-a axat pe interacţiunea şi legăturile dintre dreptul concurenţial al României, UE şi SUA. Vorbitorii au subliniat că toate cele trei legislaţii au o sursă comună – legislaţia comercială a SUA. UE a adoptat şi adaptat acest sistem la contextul European.

Conferinţa face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care va continua cu o serie de seminarii de specialitate pentru judecători.

VIDEO.

Cristina Guseth

Natalia Roman

Ana-Maria Garofil

Bogadan Chirițoiu

Cristina Butacu

Diana Ungureanu

Daniel Gavril Olaru

Valentin Mircea

Întrebări. Concluzii

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti