Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Limbajul de programare și funcționalitatea unui program pentru calculator nu pot fi protejate prin dreptul de autor
03.05.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: Societatea SAS Institute Inc. a dezvoltat sistemul SAS, un set integrat de programe care permite utilizatorilor să desfăşoare operaţiuni de prelucrare şi analiză de date, în special analize statistice. Componenta esenţială a sistemului SAS este denumită Base SAS. Aceasta permite utilizatorilor să scrie şi să ruleze programe de aplicaţie (cunoscute şi sub denumirea „scripturi”), scrise în limbajul de programare SAS care permite prelucrarea datelor.

Societatea World Programming Ltd (WPL) a considerat că exista o piaţă potenţială pentru un software alternativ capabil să execute programe de aplicaţie scrise în limbajul SAS. WPL a creat astfel World Programming System (WPS). Acesta din urmă emulează o mare parte a funcţionalităţilor componentelor SAS, în sensul că, exceptând câteva aspecte minore, WPL a încercat să asigure ca aceleaşi inputuri (intrări de date în sistem) să producă aceleași outputuri (ieşiri de date). Acest lucru ar permite utilizatorilor sistemului SAS să ruleze prin intermediul „World Programming System” scripturile pe care le-au dezvoltat pentru a fi utilizate cu sistemul SAS.

Pentru a crea programul WPS, societatea WPL a achiziţionat în mod legal copii ale versiunii didactice a sistemului SAS, furnizate sub o licenţă potrivit căreia drepturile titularului erau limitate la folosirea în alte scopuri decât producţia. WPL a utilizat şi a studiat aceste programe pentru a înţelege funcţionarea lor dar nu există niciun indiciu pe baza căruia să se poată pretinde că WPL a avut acces la codul sursă al componentelor SAS sau a copiat acest cod sursă.

SAS Institute a introdus o acţiune la High Court of Justice (Regatul Unit), solicitând să se constate că WPL a copiat manualele şi componentele sistemului SAS, cu încălcarea drepturilor de autor şi a termenilor licenţei versiunii didactice. În acest context, High Court solicită opinia Curţii de Justiţie cu privire la întinderea protecţiei juridice conferite de dreptul Uniunii programelor pentru calculator, în special dacă această protecţie se extinde la funcţionalitatea şi la limbajul de programare.

Curtea aminteşte, în primul rând, că directiva privind protecția juridică a programelor pentru calculator1 extinde protecția prin dreptul de autor la toate formele de exprimare a creaţiei intelectuale proprii autorului unui program pentru calculator2. În schimb, ideile și principiile care se află la baza oricărui element al unui program pentru calculator, inclusiv cele care se află la baza interfețelor sale, nu sunt protejate prin dreptul de autor în temeiul directivei menţionate.

Astfel, doar expresia acestor idei și acestor principii trebuie protejată prin dreptul de autor. Obiectul protecţiei conferite de Directiva 91/250 vizează programul pentru calculator în toate formele de exprimare ale acestuia, precum codul sursă şi codul obiect, care permit reproducerea sa în diferite limbaje informatice.

În temeiul acestor consideraţii, Curtea apreciază că nici funcţionalitatea unui program pentru calculator, nici limbajul de programare şi formatul fişierelor de date utilizate în cadrul unui program pentru calculator pentru a exploata anumite funcţii ale sale nu constituie o formă de exprimare. Prin urmare, acestea nu beneficiază de protecţia prin dreptul de autor.

Astfel, a admite că funcționalitatea unui program pentru calculator poate să fie protejată prin dreptul de autor ar însemna să se ofere posibilitatea de monopolizare a ideilor, în detrimentul progresului tehnic și al dezvoltării industriale.

În acest context, Curtea precizează că dacă un terţ ar obţine partea codului sursă sau a codului obiect referitoare la limbajul de programare sau la formatul fişierelor de date utilizate în cadrul unui program pentru calculator şi ar crea, cu ajutorul acestui cod, elemente similare în propriul program pentru calculator, acest comportament ar fi susceptibil să fie interzis de autorul programului. Or, în speţă, din explicaţiile instanţei de trimitere reiese că WPL nu a avut acces la codul sursă al programului creat de SAS Institute şi nu a realizat decompilarea codului obiect al acestui program. Numai datorită analizei, studiului şi testării comportamentului programului creat de SAS Institute, WPL a reprodus funcţionalitatea acestuia utilizând acelaşi limbaj de programare şi acelaşi format de fişiere de date.

În al doilea rând, Curtea arată că, pe de o parte, potrivit directivei privind protecția juridică a programelor pentru calculator, persoana care a achiziționat o licență a unui software are dreptul să analizeze, să studieze sau să testeze funcționarea acestuia în vederea identificării ideilor și a principiilor care stau la baza oricărui element al programului. Orice clauză contractuală contrară acestui drept este nulă de drept. Pe de altă parte, stabilirea acestor idei și a acestor principii poate fi realizată în cadrul actelor autorizate prin licență.

În consecință, titularul dreptului de autor asupra unui program pentru calculator nu poate împiedica, prin invocarea contractului de licență, ca persoana care a achiziționat această licență să analizeze, să studieze sau să testeze funcționarea respectivului program în vederea identificării ideilor și a principiilor care stau la baza oricărui element al programului, atunci când efectuează acte acoperite de această licență, precum și actele de încărcare și de rulare necesare utilizării programului și cu condiția ca persoana respectivă să nu încalce drepturile exclusive ale titularului dreptului de autor asupra programului menționat.

În plus, potrivit Curții, nu există o încălcare a dreptului de autor atunci când, precum în speță, dobânditorul legal al licenței nu a avut acces la codul sursă al programului pentru calculator, ci s-a limitat la analiza, la studiul și la testarea acestui program, pentru a reproduce funcționalitatea sa într-un al doilea program.

În sfârșit, Curtea constată că reproducerea, într-un program pentru calculator sau într-un manual de utilizare a acestui program, a anumitor elemente descrise în manualul de utilizare a unui alt program pentru calculator protejat prin dreptul de autor poate constitui o încălcare a dreptului de autor asupra acestui din urmă manual dacă respectiva reproducere reprezintă expresia creației intelectuale proprii a autorului manualului.

În această privință, Curtea consideră că, în speță, cuvintele-cheie, sintaxa, comenzile și combinațiile de comenzi, opțiunile, valorile implicite, precum și iterațiile sunt compuse din cuvinte, din cifre sau din concepte matematice care, considerate separat, nu sunt, în sine, o creație intelectuală a autorului acestui program. Numai prin alegerea, dispunerea și combinarea acestor cuvinte, a acestor cifre sau a acestor concepte matematice autorul își poate exprima spiritul creator în mod original.

Revine instanței de trimitere obligația de a verifica dacă reproducerea invocată în acțiunea principală constituie expresia creației intelectuale proprii a autorului manualului de utilizare a programului pentru calculator protejat prin dreptul de autor.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti