Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 3 mai 2012
03.05.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Dare de mită. Trimitere în judecată. PT Maramureș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatei CHEŞEI ANDREEA ALINA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 06.04.2012, inculpata a promis şi a remis suma de 100 euro unui funcţionar (ofiţer cu atribuţii de examinare practică pentru obţinerea permisului de conducere), în scopul de a face acte contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv, de a modifica rezultatul obţinut de inculpată la examenul probă practică.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalul Maramureş.

***

Viol. Trimitere în judecată. PT Maramureș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului SZABO TIBOR sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada iulie – decembrie 2011, inculpatul a întreţinut, în mod repetat, relaţii sexuale cu fiul său (în vârstă de 7 ani).

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalul Maramureş.

***

Fals în declarații și conflict de interese. Trimitere în judecată. SUPC – PÎCCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatei ACRÂŞMĂRIŢEI CAMELIA-ALEXANDRINA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii şi conflict de interese.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpata Acrâşmăriţei Camelia-Alexandrina, în calitate de judecător, a pronunţat o sentinţă civilă prin care l-a avantajat pe Z.I.P. (pârât într-o cauză) în detrimentul reclamantei (căreia i-a respins acţiunea), în sensul că a menţinut valabilitatea efectelor contractelor de vânzare – cumpărare prin care Z.I.P. a achiziţionat de la reclamantă, contra unor sume apreciate drept derizorii, drepturile succesorale pe deplin realizabile asupra a 3.800 ha de pădure (contra sumei de 300.000 lei), precum şi drepturile succesorale asupra unor terenuri şi construcţii din Municipiul Iaşi (contra sumei de 100.000 lei).

În schimbul soluţiei pronunţate în favoarea lui Z.I.P., inculpata a primit de la acesta (în timpul soluţionării cauzei, respectiv, în cursul anului 2007) suma de 210.000 euro, drept preţ al vânzării dreptului succesoral al acesteia asupra unui teren agricol neretrocedat, în suprafaţă de 50 de ha, situat pe raza unei comune din judeţul Olt, inculpata aflându-se, astfel,  în situaţia unui conflict de interese.

Ulterior, în martie 2008, inculpata Acrâșmăriței Camelia-Alexandrina a completat olograf formularul de declaraţie de avere, consemnând, în mod nereal, că suma de 210.000 euro a provenit dintr-o „înţelegere” încheiată în anul 2006 între ea şi B.A.M., prin care i-a înstrăinat acestuia din urmă, cota succesorală.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Iaşi.

***

Luare de mită. Arestare preventivă. PT Vâlcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, solicitând, totodată, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului Traşcă Nicolae-Lucian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Magistraţii Tribunalului Vâlcea şi-au însuşit propunerea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul Traşcă Nicolae Lucian (în calitate de agent de poliţie judiciară) a pretins şi primit de la denunţătorul P.I.D. suma de 200 de euro, prin intermediul învinuitului D.I.C., pentru soluţionarea favorabilă a cauzei penale şi obţinerea restituirii permisului de conducere.

Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Arestare preventivă. PT Arad

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului DRĂGOI ADRIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Magistraţii Tribunalului Arad au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a reieşit următoarea situaţie de fapt:

În zilele de 25.03.2012 şi 10.04.2012, inculpatul Drăgoi Adrian (agent de poliţie) a pretins şi primit de la doi investigatori sub acoperire sumele de 400 lei respectiv, 1.000 lei, pentru a nu le aplica sancţiunea contravenţională a amenzii.

Totodată, în cauză s-a dispus introducerea unor investigatori sub acoperire care au fost autorizaţi să creeze aparenţa contactării unor tinere sub pretextul întreţinerii de relaţii sexuale. Inculpatul i-a abordat pe investigatorii sub acoperire pretinzând şi primind de la aceştia sume de bani pentru a nu-i sancţiona contravenţional.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Update. Accident aviatic Ostrov. SUPC – PÎCCJ

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect accidentul aviatic petrecut la data de 26.04.2012, în zona Ostrov, în prezent se derulează procesul de identificare a cadavrelor, sens în care s-au solicitat din Ucraina date de la familiile acestora, pentru ca în urma comparării dintre acestea şi probele ADN ridicate de la cadavrele găsite la faţa locului, să se poată stabili cui aparţine fiecare dintre acestea.

Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost ridicate toate resturile si componentele elicopterului, iar în cursul zilei de astăzi, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică  împreună cu o comisie de specialitate a Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile din cadrul Ministerului Transportului şi Infrastructurii     s-au deplasat la locul unde se află depozitate acestea şi au identificat componenta principală a înregistratorului de bord (cunoscută sub denumirea de „cutia neagră”).

Totodată, în perioada următoare se va dispune o constatare de specialitate la Ministerul Transporturilor, pentru a se putea descifra datele tehnice ale aeronavei şi convorbirile purtate de membrii echipajului în momentele anterioare prăbuşirii elicopterului.

Pe parcursul derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Distrugere din culpă. Constituire dosar. PJ Vatra Dornei

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă, în legătură cu un incendiu de pădure izbucnit pe muntele Bîrnărel din judeţul Suceava.

Din primele cercetări efectuate a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data de 29.04.2012, în timp ce se afla în pădurea de pe muntele Bîrnărel, numitul L.R.C. a făcut un grătar improvizat iar datorită vegetaţiei foarte uscate din pădure, aceasta a luat foc, incendiul extinzându-se pe o rază de 500 m, prejudiciul cauzat ridicându-se la valoarea de 42.515 lei.

Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti