Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Limitele dreptului de retentie
04.05.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Litigii
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti privind instituirea dreptului de retenţie, debitorul rău platnic nu mai beneficiază de fructele lucrului reţinut, instituindu-se astfel o adevărată sancţiune civilă față de acesta, căruia prin derogare nu-i mai sunt recunoscute o parte din prerogativele dreptului de proprietate. Însă, folosinţa unui lucru, neafectat de o garanţie precum dreptul de retenţie, fără acordul proprietarului reprezintă un fapt ilicit, care creează în patrimoniul proprietarului un prejudiciu cuantificat prin lipsa de folosinţă. În speță, pârâta a obținut un drept de retenţie asupra clădirii, pentru îmbunătăţirile efectuate, nu şi asupra terenului, ceea ce face ca acțiunea proprietarului-debitor, îndreptată împotriva pârâtei-creditoare care a dobândit în perioada retenţiei fructele bunului reţinut, pentru obţinerea de despăgubiri ca urmare a lipsei de folosinţă a respectivului bun, sa fie neîntemeiată în ceea ce priveşte contravaloarea fructelor aferente clădirii şi întemeiată în ceea ce priveşte contravaloarea fructelor aferente terenului pe care este situată clădirea. (Decizia nr. 3610 din 11 noiembrie 2011 pronuțată în recurs de Secția a II a civilă și de proprietate intelectuală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti