Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

STEP – o oportunitate excelenta marca ELSA
07.05.2012 | JURIDICE.ro, Raluca BALINT

JURIDICE - In Law We Trust

Cine suntem?

ELSA – „O lume dreaptă în care există respect pentru demnitatea umană şi diversitatea culturală”

ELSA este cea mai mare asociaţie a studenţilor în drept din Europa, o organizaţie nonprofit, apolitică şi independentă, la baza căreia stă spiritul de voluntariat şi caramaderia ELSAcilor. Este prezentă în 42 de ţări şi are 300 de grupuri locale răspândite în toată Europa. Destul de impresionant având în vedere faptul că asociaţia a fost fondată în anul 1981.

De altfel, legenda înfiinţări ELSA spune că 4 studenţi din ţări diferite ale Europei (Ungaria, Germania , Polonia şi Austria) s-au întâlnit într-un compartiment de tren şi au venit cu ideea înfiinţării unei organizaţii internaţionale a studenţilor în drept care a fost “copilul lor”, după cum povesteşte fondatorul Attila Tárkány Szücs.

De atunci lucrurile s-au schimbat, iar “copilul” a continuat să crească, ELSA având în prezent peste 250000 de membri.

ELSA România s-a înfiinţat în anul 1991, iar în prezent numără 10 grupuri locale. Indiferent de proiect însă, ELSA este încă din primele zile ale facultăţii alături de studenţii la drept de azi – judecătorii, procurorii şi avocaţii de mâine.

Ce este STEP?

STEP (Student Trainee Exchange Programme ) este unul dintre principalele proiecte  al asociaţiei, programul care reflectă perfect caracterul internaţional al ELSA deoarece oferă tinerilor jurişti din întreaga Europă oportunitatea unui stagiu de practică în România prin care să câştige atât experienţa în domeniul juridic, cât şi sansa de a descoperi o nouă cultură şi un alt mod de viaţă. Oamenii care vin în România spun de multe ori că imaginea lor sumbră despre acestă ţară se schimbă radical încă din primele clipe.

Durata stagiilor STEP din România este între 2 şi 36 de săptămâni. Stagiile de practică se desfăşoră în domenii conexe ale dreptului : cabinete şi case de avocatură, instituţii publice, universităţi şi firme de consultanţă.

Ce ofera un stagiu STEP ?

În fiecare an, ELSA oferă stagii de practică în toată Europa şi chiar în alte părţi ale lumii. Înainte dar şi în timpul stagiului, ELSA oferă asistenţă în găsirea cazării și pregătirea documentaţiei necesare. În plus, asociaţia organizează  evenimente sociale pentru a crea  legături durabile între stagiari şi membrii Grupului Local ELSA şi includerea stagiarilor în comunitatea locală.

STEP în România

Anul acesta ELSA România sărbătoreşte 20 de ani de activitate, cot la cot cu cei 30 de ani aniversaţi de ELSA Internațional.

Astfel, de 20 de ani ELSA România oferă şansa studenţilor din toată Europa de a veni în România şi a deveni, pentru o perioadă, o parte din comunitatea noastră. Stagiarii câştigă experienţă atât în domeniul dreptului material cât şi în domeniul celui procedural, descoperind în acelaşi timp cultura şi obiceiurile româneşti.

Anul acesta programul se va desfăşura între iunie şi octombrie, oferind stagii de practică la unele dintre cele mai prestigioase firme de avocatură şi de consultanţă : POP PEPA – Attorneys-at-Law , VASS Lawyers si Structural Consulting™ Group.

POP PEPA – Attorneys-at-Law este o firmă de top cu sediul în Bucureşti. Clienţii lor includ marile nume din industrie şi din mediul de afaceri, lideri pe toate segmentele de piaţă, aflaţi în diferite stagii de dezvoltare a firmelor lor. Firma de avocatură este recunoscută pentru reputaţia sa, construită pe dedicaţia manifestată faţă de succesul clienţilor lor, pe experienţa şi abordarea colaborativă de care dau dovadă.  Serviciile lor includ consultanţă în domeniul comercial şi tranzacţional.

VASS Lawyers este o firmă de avocatură tânără dar extrem de puternică, cu o dezvoltare remarcabilă în domeniul avocaturii de business. În anul 2009 firma a fost declarată reprezentantul României pe linia asistenţei juridice în domeniul achiziţiilor publice de către revista Corporate International.  Firma mai este specializată în parteneriate public-private, concurenţă, societăţi comerciale, relaţii de muncă, tranzacţii imobiliare, contracte comerciale sau imigrare. De asemenea, firma este extrem de deschisă în susţinerea dezvoltării profesionale a studenţilor la drept, organizând sesiuni de instruire, stagii de practică şi concursuri de eseuri.

Structural Consulting™ Group a fost implicat direct în programele de preaderare la U.E. desfăşurate în strânsă colaboare cu principalele instituţii europene (Parlamentul European, Comisia Europeană). Grupul oferă clienţilor săi asistenţă legală şi informare în privinţa oportunităţilor de finanţare, sesiuni de instruire precum şi asistenţă tehnică pe durata implementării proiectelor astfel finanţate. Unul dintre parteneri, Dan Barna, a realizat peste 100 de sesiuni de instruire adresate în special funcţionarilor din sectorul privat şi din mediul de afaceri. În prezent, Dan Barna este Trainer Certificat Internaţional în domeniul Fondurilor Structurale şi Alumni al Organizaţiei Internaţionale de Dezvoltare a Dreptului (ILDO).

Raluca BALINT
Director Public Relations ELSA București

Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO