Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CSM avizeaza Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020
08.05.2012 | JURIDICE.ro


În şedința din data de 7 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu observații şi propuneri, proiectul de Hotarâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei naționale pentru siguranța rutiera 2011-2020 şi a Programului de Acțiuni Prioritare pe perioada 2011-2020 de implementare a Strategiei naționale pentru siguranța rutiera 2011-2020.

Potrivit Programului de Acțiuni prioritare pe perioada 2011-2020 privind implementarea Strategiei naționale pentru siguranța rutiera 2011-2020, se intenționeaza crearea unor instanțe judecatoreşti specializate în domeniul circulației rutiere şi derularea unor activitați vizând îmbunatațirea practicii judiciare prin pregatirea magistraților pentru înțelegerea corecta a aspectelor, altele decât cele juridice, referitoare la accidentele rutiere.

Fața de inițiativa crearii unor instanțe specializate în domeniul circulației rutiere, Plenul Consiliului a apreciat ca masura nu este oportuna, întrucât domeniul nu presupune o stricta specializare a judecatorilor, iar natura şi numarul  cauzelor având acest obiect nu impun existența unor instanțe specializate.  Cât priveşte propunerea de pregatire a magistraților, aceasta poate face obiectul programelor de pregatire profesionala a magistraților în condițiile în care se va aprecia oportun.

În perspectiva, infracțiunile privind circulația pe drumurile publice nu vor mai face obiectul legii speciale, acestea fiind preluate în noul Cod penal, aceasta categorie de infracțiuni urmând a fi incluse în sfera dreptului comun.

În Strategie se propune introducerea tichetului de contravenție care va însoți permisul de conducere, destinat evidențierii sancțiunilor contravenționale la regimul rutier achitate, lipsa acestuia dovedind neachitarea contravalorii amenzii şi atrage dupa sine suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pâna la plata amenzilor şi la eliminarea prescrierii proceselor verbale.

Analizând aceasta propunere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca obiectivul urmarit de Strategia naționala pentru siguranța rutiera 2011-2020 vizând eliminarea prescrierii proceselor verbale are în vedere prescripția executarii sancțiunii amenzii contravenționale. Prin urmare, aceasta masura este de natura sa creeze un cadru sancționator mai sever în cazul executarii sancțiunii contravenționale fața de aplicare acesteia. Or, ca şi prescripția raspunderii contravenționale, prescripția executarii este justificata prin anihilarea eficienței sancțiunii aplicate daca nu a fost executata o perioada de timp. În acest context, Plenul a apreciat ca îmbunatațirea gradului de colectare a amenzilor contravenționale nu justifica propunerea imprescriptibilitații procesului verbal.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate