Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Incalcarea principiului bunei-credinte in raporturile fiscale
09.05.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: C. administrativ, Fiscalitate, Litigii
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în relatia dintre contribuabil şi organele fiscale a fost încălcat principiul bunei-credinţe a autorităţii, consacrat  de art. 12 din C. proc. fisc., în situaţia în care emiterea actelor administrativ fiscale contestate s-a realizat cu încălcarea rolului activ al organului fiscal, care impunea ca acesta să raspundă solicitărilor repetate ale recurentei privind situaţia obligaţiilor de plată la buget şi efectuarea controlului fiscal privind plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului, înainte de emiterea actelor administrativ-fiscale contestate.  În speţă, instanţa de fond nu numai că nu a analizat aceste aspecte esenţiale, dar nu a dat nici eficienţă dispoziţiilor art. 116 alin. (6) C. proc. fisc. conform cărora creanţele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compensează cu creanţele debitorului reprezentând suma de restituit de aceeaşi natură, eventualele diferenţe rămase urmând a fi compensate cu alte obligaţii fiscale ale debitorului. În aceste condiţii, Înalta Curte a admis recursul declarat de reclamantă, modificând sentinţa instanţei de fond, în sensul admiterii acţiunii astfel cum a fost formulată, cu consecinţa anulării actelor administrativ-fiscale atacate. (Decizia nr. 3200 din 1 iunie 2011 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare acte administrativ-fiscale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti