Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Data savarsirii faptei ce constituie abatere disciplinara
14.05.2012 | Codul muncii PRO

JURIDICE - In Law We Trust

Dispozitiile art. 252 alin. (2) lit. a) C. muncii impun, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de sanctionare disciplinara, necesitatea descrierii faptei ce constituie abatere disciplinara. Intre numeroasele repere care trebuie avute in vedere la descrierea faptei, jurisprudenta recenta subliniaza imperativul fixarii datei savarsirii faptei. Data este importanta, arata instantele, pe de o parte intrucat ne permite sa verificam respectarea prevederile legale privitoare la prescriptia raspunderii disciplinare a salariatului, iar pe de alta parte intrucat reprezinta o coordonata esentiala a insesi notiunii de fapta, cu consecinte pe taramul credibilitatii constructiei disciplinare concrete.

Nu este indeplinita cerinta privind descrierea faptei, daca in cuprinsul deciziei de sanctionare disciplinara nu se precizeaza data comiterii faptei, avand in vedere ca numai in acest fel se poate verifica daca angajatorul a respectat prevederile legale privitoare la termenul de prescriptie a raspunderii disciplinare a salariatului, continute in art. 252 alin. (1) C. muncii. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 2027/R din 5 mai 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 6/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Cerinta descrierii faptei presupune si mentionarea datei savarsirii faptei in cuprinsul deciziei de concediere disciplinara. Aceasta rezulta, pe de o parte din imprejurarea ca orice fapta umana are coordonate de timp si de loc, iar pe de alta parte, din dispozitiile alin. (1) ale art. 252 C. muncii, care se refera in mod expres la data savarsirii faptei. Omisiunea indicarii datei savarsirii faptei atrage nulitatea deciziei de concediere disciplinara. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 1530/R din 10 martie 2011, Selectie si prelucrare de Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2011, http://idrept.ro)

Nu reprezinta o descriere suficienta a faptei ce constituie abatere disciplinara mentiunea ca salariatul a fost sanctionat pentru paguba materiala produsa unitatii, avand in vedere ca aceasta descriere nu permite individualizarea faptei in timp si in spatiu si nici in ceea ce priveste continutul ei. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 7330/R din 10 decembrie 2009, Sectiune realizata de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 1/2010, http://legal.sintactonline.ro)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PROPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.