« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
 1 comentariu

Incertitudini privind modul cum ar trebui calculata TVA pretinsa de ANAF persoanelor fizice pentru tranzactii imobiliare. Intrebare preliminara adresata de ICCJ Curtii de Justitie a Uniunii Europene
15.05.2012 | JURIDICE.ro, Ionuţ DOBRINESCU

Secţiuni: CJUE, Content, Fiscalitate | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Cu data de 15 martie 2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procedat prin încheieri irevocabile la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene suspendând judecata în cauzele aflate în recurs Tulică Corina Hrisi 6957/2/2010 (asistată de SCA BIRIŞ GORAN, Baroul Bucureşti) şi Plavoşin Călin Ion 731/59/2010 (asistat de av. Daniela Gunther, Baroul Timiş). Conţinutul întrebării preliminare a fost următorul:

În temeiul disp. art. 267 din T.F.U.E. sesizează C.J.U.E. cu următoarea întrebare preliminară: în cazul reconsiderării statutului vânzătorului de persoană impozabilă în scopuri de tva contrapartida (preţul) livrării bunului imobil fiind stabilită de părţi, fără nicio menţiune cu privire la tva, art. 73 şi 78 din directiva 2006/112/CE a Consiliului UE trebuie interpretate în sensul că baza de impozitare o reprezintă:

a) contrapartida (preţul) livrării bunului stabilită de părţi diminuată cu cota de t.v.a.; sau

b) contrapartida (preţul) livrării bunului convenită de părţi?

O cerere similară de adresare a unei întrebări preliminare a fost avansată şi în dosarul Curţii de Apel Bucureşti 5314/2/2011 având ca obiect ANULAREA Ordinului MFP nr. 1873/2011 din 12.04.2011 privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2011, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 278 din 20/04/2011, referitoare la interpretarea şi aplicarea unitară a art. 137 alin. (1) lit. a) şi art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a pct. 23 alin. (1) şi (2) din titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, în legătură cu modalitatea de determinare a cuantumului taxei pe valoarea adăugată colectate în inspecţiile fiscale vizând livrările taxabile de construcţii şi de terenuri efectuate de persoane fizice.

Consecinţa directă a promovării acestei întrebări de către ICCJ este suspendarea judecăţii, la cerere, în majoritatea dosarelor de contencios fiscal (TVA persoane fizice pentru tranzacţii imobiliare) aflate pe rolul instanţelor, în temeiul art. 244 pct. 1 Cod de procedură civilă (dezlegarea pricinii atârnă, în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi).

În plus, această poziţie a Înaltei Curți constituie pentru orice instanță din România o suficientă îndoială serioasă privind legalitatea actelor de impunere emise pe numele persoanelor fizice care au efectuat tranzacții imobiliare, care să motiveze suspendarea executării acestora în temeiul art. 14 şi 15 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ. Însăşi întinderea debitului fiscal este pusă în discuţie, situaţie inadmisibilă într-un domeniu imperativ al dreptului precum dreptul fiscal.

Pentru uzul persoanelor interesate, facem public disponibilă copia scanată a incheierii ICCJ din 15.03.2012 precum şi transcrierea continutului integral al incheierii.

O listă a întrebărilor preliminare ridicate de instanţe în România până în prezent şi aflate pe rolul CJUE este disponibilă aici.

>> Incheierea ICCJ

>> Transcriere incheiere

Ionuţ DOBRINESCU
Avocat, Baroul Bucureşti

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Incertitudini privind modul cum ar trebui calculata TVA pretinsa de ANAF persoanelor fizice pentru tranzactii imobiliare. Intrebare preliminara adresata de ICCJ Curtii de Justitie a Uniunii Europene”

 1. Ionuț DOBRINESCU spune:

  (suspendat. Sesizează CJUE) CAB 5314/2/2011 – Ungureanu, Tulica, Ionescu,Rusu,Gabor vs MFP -actiune in contencios administrativ impotriva unui act normativ OMFP nr. 1873/2011

  http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjY3OTI1

  05/06/2012 — 244 c.pr.civ
  Solutie: Admite în parte cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sub aspectul întrebării nr.2. În temeiul art. 244 pct.1 Cod proc.civ. suspendă soluţionarea cauzei până la pronunţarea de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii preliminare cu privire la sesizarea formulată în dosarul nr. 6957/2/2010 de ÎCCJ-Secţia contencios administrativ şi fiscal, cu privire la întrebarea nr.2 din cerere. Cu recurs pe toată durata suspendării. Pronunţată în şedinţă publică, 5.06.2012.
  Pagina 1

  Ultima actualizare: 05.06.2012

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD