Sezonul scrisorilor de intentie
15 mai 2012 | JURIDICE.ro, Doru BOȘTINĂ
Poate mai mult decât în alţi ani, acest sfârşit de primăvară târzie a adus cu sine o recoltă mult mai bogată de „scrisori de intenţie” şi de CV-uri ale viitorilor proaspeţi absolvenţi ai facultăţilor de drept. Nu e de mirare, având în vedere numărul colosal de studenţi la drept din România şi condiţiile actuale de pe piaţa muncii. Dintre aceştia, unii vor deveni judecători sau procurori, alţii notari şi – destul de mulţi – avocaţi. Cum, tot aşa, probabil cei mai mulţi îşi vor fi pierdut cu mai mult sau mai puţin folos trei sau patru ani din viaţă.
Nu e uşor să devii magistrat, cum nu e uşor să devii notar sau avocat. Celor care simt chemarea şi vor să devină avocaţi le spun să se gândească foarte bine dacă aceasta este profesia pe care vor să o urmeze.
Ca să le uşurez munca celor care se gândesc să devină avocaţi, m-am gândit că primul pas ar fi o analiză de tip SWOT a profesiei de avocat, astfel încât fiecare să poată decide în cunoştinţă de cauză. Evident că schema propusă este doar rodul propriei experienţe de 20 de ani în profesie, are un grad mare de subiectivism şi nu este exhaustivă.
Strengths:
a) Cine ştie legile, conduce…
b) Avocatura este o profesie prin excelenţă creativă. Odată ce stăpâneşti elementele fundamentale, viaţa de zi cu zi te pune în faţa unor puzzle-uri cu infinite posibilităţi de rezolvare
c) Nu te plictiseşti niciodată, totul e diferit şi nou cu fiecare zi, cu fiecare caz, cu fiecare speţă
Weaknesses:
a) Condamnat să depinzi de client, nu poţi avea mai multe informaţii decât vrea el să-ţi ofere, fie că e vorba de persoane sau de companii
b) Beneficiezi de o relaţie inegală cu clientul, oricând el poate renunţa la serviciile tale
c) Te vei confrunta cu orgoliul nemăsurat al profesiei, un fel de boală congenitală care împiedică formarea unor echipe foarte mari, capabile să se lupte cu marile firme de avocatură din lume
Opportunities:
a) Pregătirea juridică este o placă turnantă pentru o sumedenie de variante de carieră
b) Avocatura te învaţă să gândeşti, să vorbeşti şi să convingi
c) Oricine are nevoie de un prieten avocat
Threats:
a) Lipsa de experienţă la început de carieră – oamenii caută “avocat cu experienţă dovedită în procese câştigate”, nu “tânăr doar cu energie şi entuziasm”
b) Mulţumirea de sine, în condiţiile în care avocatul este condamnat să înveţe continuu
c) Alegerea profesiei din motive ce nu ţin de ea (“pentru bani şi faimă”)
În concluzie, pentru cei care vor să devină avocaţi, înainte de a trimite scrisori de intenţie, vă rog citiţi această analiză şi raportaţi-vă la ea în cel mai sincer mod cu putinţă. Pregătiţi-vă din timp şi temeinic – niciodată nu este prea devreme – pentru şansele şi oportunităţile care vi se deschid în viaţa profesională şi alegeţi cu grijă, pentru a vă duce la îndeplinire visurile şi aspiraţiile profesionale.
Sigur voi reveni pe această temă.
Doru BOȘTINĂ
avocat Coordonator BOȘTINĂ SI ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro