Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Actiune personala cu privire la un imobil. Competenta teritoriala
18.05.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Litigii
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că cererea prin care se solicită obligarea la eliberarea unui spațiu reprezintă o acțiune personală ce vizează un nemişcător, astfel că pentru determinarea competenţei teritoriale sunt aplicabile dispoziţiile art.5 C.proc.civ. care stabilesc că cererea se face la instanţa domiciliului pârâtului. În această situație nu sunt aplicabile dispoziţiile art.13 C.proc.civ. care vizează acţiunile imobiliare (conform cărora cererile privitoare la bunuri nemişcătoare se fac numai la instanţa în circumscripţia căruia se află nemişcătorul) întrucât, în sensul acestui text, prin „cereri privitoare la bunuri nemişcătoare” se înţeleg numai acţiunile reale imobiliare, nu şi cele personale, chiar dacă ele se referă la bunuri imobiliare. (Decizia nr. 6316 din 22 septembrie 2011 pronunțată în recurs de Secția civilă și de proprietate intelectuală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect solicitarea de eliberare a unui spațiu)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti