Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Norme privind modalitatile de comunicare electronica a unor informatii referitoare la contracte de asigurare


21.05.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul securitatii sociale, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 336 din data de 18 mai 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 10/2012 pentru punerea in aplicare a Normelor privind conditiile si modalitatile de comunicare electronica a unor informatii referitoare la contracte de asigurare.

Normele instituie reguli cu privire la modalitatile de comunicare electronica a informatiilor referitoare la contracte de asigurare.

Astfel, se stipuleaza obligatia societatilor de asigurare autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule sau asigurarea facultativa a vehiculelor de a transmite catre baza de date CEDAM, in termen de 5 zile de la data emiterii politelor de asigurare sau de la data avizarii unor evenimente asigurate, informatii complete privind contractele de asigurare auto incheiate, respectiv informatii privind dosarele de dauna asociate acestora.

Societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule au obligatia de a transmite catre baza de date pentru evidenta evenimentelor rutiere REVER, in termen de 5 zile de la avizarea unui eveniment asigurat, informatii complete privind evenimentul rutier in cauza, incluzand si o copie electronica a formularului de constatare amiabila, daca este cazul.

Incepand cu data de 1 ianuaire 2013, societatile de asigurare autorizate sa practice asigurari de incendiu si alte calamitati naturale au obligatia de a transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor informatii complete privind contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate, in termen de 5 zile de la data emiterii acestora.

Tot de la data de 1 ianurie 2013, pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale are obligatia de a transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor informatii complete privind politele de asigurare obligatorie a locuintelor incheiate, in termen de 5 zile de la data emiterii acestora.

Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale are obligatia de a transmite lunar Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor informatii privind constructiile cu destinatia de locuinta, inclusiv cele cu destinatia de locuinta sociala, care trebuie asigurate impotriva cutremurului, alunecarilor de teren si inundatiilor, asa cum rezulta din evidenta unitatilor administrativ-teritoriale la nivel national.

Transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a informatiilor mentionate anterior se realizeaza prin intermediul unui portal electronic dedicat.

Societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule au obligatia de a interoga baza de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daune al unui vehicul. Aceasta interogare se realizeaza exclusiv in cazul in care stabilirea clasei de bonus/malus nu se poate realiza pe baza informatiilor continute de baza de date proprie a societatii de asigurare.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti