Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Supraveghere video fara acordul salariatilor. Institutie a statului amendata


22 mai 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a fost sesizată în legătură cu introducerea unui sistem de supraveghere video a angajaţilor, precum şi a unui sistem de monitorizare acces pe bază de amprentă a angajaţilor proprii în incinta Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanelor Argeş, potrivit unui comunicat al ANSPDCP.

S-a constatat că Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanelor Argeş a început prelucrarea datelor biometrice ale angajaţilor şi a imaginii acestora prin camere video, fără să fi anunţat anterior Autoritatea, potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, modificată şi completată.

Sistemul de supraveghere video a fost instalat în mod excesiv în birourile angajaţilor, fără a exista acordul prealabil expres al angajaţilor.

Potrivit comunicatului, „În acelaşi timp, s-a constatat că  DJEP Argeş nu a făcut informarea completă şi prealabilă a salariaţilor cu privire la utilizarea celor două sisteme, cum stabileşte art. 12 alin. (1) din Legea nr. 677/2001.

Autoritatea de Supraveghere a sancţionat contravenţional DJEP Argeş cu amendă în cuantum total de 4.000 lei, pentru următoarele fapte:
–  Omisiunea de a notifica prevăzută de art. 31 din Legea nr. 677/2001, întrucât DJEP Argeş nu a notificat Autoritatea cu privire la prelucrarea datelor biometrice ale angajaţilor şi cu privire la prelucrarea imaginii angajaţilor prin sistem de supraveghere video;
Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, întrucât:
– s-au încălcat prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 677/2001, întrucât DJEP Argeş a colectat şi prelucrat, datele biometrice ale salariaţilor şi imaginea angajaţilor prin sistem de supraveghere video ale salariaţilor, prelucrări considerate a fi excesive faţă de scopul prelucrărilor;
– DJEP Argeş nu a prezentat nicio dovadă de comunicare către angajaţi a tuturor informațiilor  prevăzute de art. 12 alin. (1) din Legea nr. 677/2001 pentru prelucrările efectuate în scopul pontării electronice a angajaţilor pe bază de amprente şi control acces, precum şi în scopul monitorizării accesului persoanelor prin supraveghere video
– s-au încălcat prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 677/2001, întrucât DJEP Argeş nu a prezentat nicio dovadă  a obţinerii consimţământului  expres şi neechivoc al angajaţilor cu privire la folosirea datelor biometrice ale acestora, precum şi a imaginii în scopul monitorizării accesului persoanelor prin supraveghere video.

Sancţiunile aplicate:
1. Amendă în cuantum de 2000 lei, pentru săvârşirea contravenţiei de omisiune de notificare;
2. Amendă în cuantum de 2000 lei, pentru săvârşirea contravenţiei de prelucrare nelegală de date cu caracter personal.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro