Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dezbatere privind limitele monitorizarii telefoanelor mobile


22 mai 2012 | Diana STOICA
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Proiectul de lege aflat in dezbatere publica privind autorizaţiile de monitorizare a datelor GPS de pe telefoane a atras nemulţumirea susţinătorilor confidenţialităţii, care şi-au exprimat punctul de vedere la Congres. Aceştia au avut dezbateri cu organele de implementare a legilor, potrivit law.com.

Proiectul de lege priveşte opţiunea organelor de urmărire penală de a obţine autorizaţia de localizare a telefonului celular prin GPS înainte de obţinerea datelor din celular.

În momentul de faţă majoritatea statelor nu au adoptat modalităţi de implementare asupra accesului organelor de urmărire penală la datele localizatoare păstrate în aproximativ 350 de milioane de smartphone-uri şi telefoane mobile din SUA.

Analizarea informaţiilor poate evidentia o imagine clară asupra vieţii unei persoane – vizite la psiholog, cluburi, domiciliile prietenilor, fapt ce violează intimitatea persoanei, susţin reprezentanţii industriei telefoniei mobile.

În ziua de azi mobilitatea individuală poate fi supusă monitorizării de la distanţă şi înregistrării permanente fără nici un fel de autorizatie, susţine avocatul ACLU. Cetăţeni americani nevinovaţi nu pot fi siguri că nu sunt supravegheaţi.

Un document intern al Departamentului Justiţiei demonstrează că furnizorii reţelei mobile păstrează aceste informaţii mai mult de un an.  T-Mobile pentru 1 an, Sprint şi Nextel pentru 18-24 luni, AT&T/Cingular are arhivele încă din iulie 2008.

Proiectul de lege GPS a fost elaborat pentru a furniza un mandat de căutare ce permite accesul la informaţii care actualmente pot fi obţinute doar prin citaţie.  Noile standarde stabilite prin legea GPS ar ajuta organele de urmărire penală să obţină informaţii esenţiale rapid pentru a putea fi folosite la salvarea vieţilor cetăţenilor.

Un exemplu pertinent este cel în care poliţia a primit un apel anonim care furniza identitatea a 2 membri ai unei găşti ce urmau a fi implicaţi într-o crimă.  Detectivii aveau datele de telefon ale acestora de la arestările anterioare şi au putut obţine datele geo-locaţionale care au demonstat că cei doi se aflau la locul crimei la momentul în care aceasta a avut loc.

Diana STOICA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro