Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Formele plagiatului
22.05.2012 | Albert KURTYAN

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Plagiatul înseamnă furt.

Plagiatul este o însuşire a unei opere literare,  artistice sau ştiinţifice, a unor idei, expresii, invenţii, cuvinte sau propoziţii şi prezentată ca  fiind o operă proprie, o creaţie personală.

Plagiatul este o copiere, o reproducere.

O dată cu accesul facil la Internet, plagierea a devenit extrem de simplă.

Dar mai interesante sunt formele plagiatului:

1. Prima formă a plagiatului: Plagiatul flagrant – Copierea grosolană, cuvânt cu cuvânt a unor pasaje direct din cărţi, lucrări, jurnale, reviste de specialitate, articole sau orice alte surse tipărite.

O singură propoziţie copiată reprezintă plagiat.

Cititorul unei lucrări porneşte de la premiza că are în faţă o lucrare originală al cărei autor este persoana menţionată pe copertă. Orice alte cuvinte neaparţinând autorului, menţionate într-o lucrare, trebuie obligatoriu citate prin ghilimele sau prin indentarea paragrafelor cu indicarea sursei şi a autorului.

Lipsa citării sau a prezentării sursei conduce cititorul către convingerea falsă că o lucrare este în întregime scrierea originală a autorului. Se poate ajunge până la citarea unor lucrări plagiate când în realitate autorul este o altă persoană.

2. A doua formă a plagiatului: Plagiatul prin parafrază sau parafrazarea.

Aceasta este o zonă gri a plagiatului în care un autor este conştient că o idee nu îi aparţine, evită calchierea directă şi alege calea unui furt mai greu de descoperit.

Plagiatul prin parafrază este o dezvoltare, o explicare în formulă personală a ideilor, lucrărilor, invenţiilor, operelor altuia şi prezentată ca fiind o lucrare proprie, originală.

3. A treia formă de plagiat: Plagiatul prin citate defectuoase

În această formă, plagiatorul foloseşte una din metodele de mai jos:

– Autorul foloseşte un număr uriaş de citate corecte nemailăsând spaţiu pentru nimic original în lucrare. În fapt lucrarea este o colecţie de citate care nu poate fi semnată de un autor nou.

– Autorul uită în mod convenabil să menţioneze elemente ale citării pentru a disimula sursa originalului şi a împiedica verificarea citatului.

– Se menţionează autorul unui text dar nu există niciun citat în nota de subsol.

– Autorul citează corect sursa dar uită să pună semnele citării pentru a prezenta în mod fals textele altuia ca fiind prezentări sau intepretări proprii.

– Autorul îşi citează propriile lucrări mai vechi  înşelând aşteptările de originalitate ale cititorului.

Alberto KURTYAN

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti