ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Formele plagiatului

22.05.2012 | Alberto KURTYAN

Plagiatul înseamnă furt.

Plagiatul este o însuşire a unei opere literare,  artistice sau ştiinţifice, a unor idei, expresii, invenţii, cuvinte sau propoziţii şi prezentată ca  fiind o operă proprie, o creaţie personală.

Plagiatul este o copiere, o reproducere.

O dată cu accesul facil la Internet, plagierea a devenit extrem de simplă.

Dar mai interesante sunt formele plagiatului:

1. Prima formă a plagiatului: Plagiatul flagrant – Copierea grosolană, cuvânt cu cuvânt a unor pasaje direct din cărţi, lucrări, jurnale, reviste de specialitate, articole sau orice alte surse tipărite.

O singură propoziţie copiată reprezintă plagiat.

Cititorul unei lucrări porneşte de la premiza că are în faţă o lucrare originală al cărei autor este persoana menţionată pe copertă. Orice alte cuvinte neaparţinând autorului, menţionate într-o lucrare, trebuie obligatoriu citate prin ghilimele sau prin indentarea paragrafelor cu indicarea sursei şi a autorului.

Lipsa citării sau a prezentării sursei conduce cititorul către convingerea falsă că o lucrare este în întregime scrierea originală a autorului. Se poate ajunge până la citarea unor lucrări plagiate când în realitate autorul este o altă persoană.

2. A doua formă a plagiatului: Plagiatul prin parafrază sau parafrazarea.

Aceasta este o zonă gri a plagiatului în care un autor este conştient că o idee nu îi aparţine, evită calchierea directă şi alege calea unui furt mai greu de descoperit.

Plagiatul prin parafrază este o dezvoltare, o explicare în formulă personală a ideilor, lucrărilor, invenţiilor, operelor altuia şi prezentată ca fiind o lucrare proprie, originală.

3. A treia formă de plagiat: Plagiatul prin citate defectuoase

În această formă, plagiatorul foloseşte una din metodele de mai jos:

– Autorul foloseşte un număr uriaş de citate corecte nemailăsând spaţiu pentru nimic original în lucrare. În fapt lucrarea este o colecţie de citate care nu poate fi semnată de un autor nou.

– Autorul uită în mod convenabil să menţioneze elemente ale citării pentru a disimula sursa originalului şi a împiedica verificarea citatului.

– Se menţionează autorul unui text dar nu există niciun citat în nota de subsol.

– Autorul citează corect sursa dar uită să pună semnele citării pentru a prezenta în mod fals textele altuia ca fiind prezentări sau intepretări proprii.

– Autorul îşi citează propriile lucrări mai vechi  înşelând aşteptările de originalitate ale cititorului.

Alberto KURTYAN


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.