Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noi reguli cu privire la autorizarea caselor de schimb valutar
23.05.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 341 din data de 19 mai 2012 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 664/2012 privind autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, altele decat cele care fac obiectul supravegherii Bancii Nationale a Romaniei.

Actul normativ aproba:
– Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei de autorizare a activitatii de schimb valutar;
– Criteriile referitoare la autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei;
– documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de schimb valutar/codului statistic aferent punctului de schimb valutar.

Activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei pot fi efectuate cu numai de urmatoarele categorii de entitati:
– case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, avand ca principal obiect de activitate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice cod CAEN 6612 – Activitati de intermediere a tranzactiilor financiare – activitati ale birourilor de schimb valutar. Activitatile secundare nu pot fi altele decat cele incluse in cod CAEN 6619 – Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurari si coduri de pensii – remiterea de bani.
– persoane juridice si alte entitati care beneficiaza de prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea;
– entitati care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute (cotate si necotate) sub forma de numerar si substitute de numerar.

Entitatile care intentioneaza sa desfasoare activitati de schimb valutar dupa intrarea in vigoare a noului  ordin trebuie sa obtina autorizatie anterior inceperii activitatii de schimb in conformitate cu prevederile noului act normativ .

Ordinul interzice, de la intrarea sa in vigoare,  efectuarea activitatii de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar de catre entitatile mentionate mai sus.

Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar poate acorda dreptul de organizare si desfasurare a activitatii de schimb valutar, pe baza de autorizatie.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti