Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Declaratie falsa data in fata asiguratorului
25.05.2012 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Asigurări, Corporate, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Litigii
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Cluj a hotărât că fapta inculpatului de a face declaraţii necorespunzătoare adevărului faţă de societatea de asigurări nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii prev de art. 292 C.p. întrucât „acest text incriminează declararea necorespunzătoare adevărului făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145 Cp, în vederea producerii unor consecinţe publice. Este evident că societatea de asigurare nu este o instituţie publică şi nici măcar o instituţie de interes public, deoarece nu se poate extinde noţiunea activităţii de asigurare obligatorie de răspundere civilă delictuală în cazul accidentelor auto ca fiind un serviciu public; activitatea de asigurare, chiar dacă este obligatorie în temeiul legii, rămâne o activitate eminamente comercială, aşa cum a fost de-altfel calificată de către instanţa supremă în jurisprudenţa sa în mod constant.” Aşa fiind, Curtea a apreciat că declaraţia necorespunzătoare adevărului dată în faţa asigurătorului de către inculpat nu constituie altceva decât un mijloc fraudulos folosit în încercarea de a înşela asigurătorul. (Decizia penală nr. 427 din 26 iunie 2008 pronunţată în recurs de Secţia penală şi de minori a Curţii de Apel Cluj având ca obiect falsul intelectual/art. 289 C.P. – JURINDEX2009334595judecători: Valentin Chitidean, Săndel Macavei şi Monica Rodina).

Raluca CÎRSTEA, avocat SVSA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti