Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații

INFO-PICCJ, 24 mai 2012

23 mai 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Update incident pasaj Lujerului

În continuarea cercetărilor în cauza privind incidentul petrecut în Pasajul Lujerului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6 au procedat până în acest moment al cercetărilor la audierea a 15 persoane, toate formulând plângere prealabilă împotriva vatmanului pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Dintre cele 15 persoane, un număr de  4 persoane prezintă leziuni mai grave (fracturi costale, fracturi de tibie, fracturi de mandibulă).

De asemenea, în cauză au fost emise citaţii pentru a fi audiate celelalte persoane vătămate, au fost emise adrese către unităţile spitaliceşti pentru a fi comunicate foile de observaţie ale persoanelor care au primit îngrijiri medicale în urma accidentului precum şi deconturile acestor îngrijiri.

În cauză, urmează a fi efectuate: expertizele medico-legale ale persoanelor vătămate, expertizarea tehnică a tramvaielor implicate în accident,expertiza privind dinamica producerii accidentului (la INEC). link spre imagini de la locul incidentului

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

***

Viol și corupție sexuală. Arestare preventivă. PT Maramureș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, la data de 23.05.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BELA VASILE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol şi corupţie sexuală.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada noiembrie 2011 – aprilie 2012, inculpatul Bela Vasile a constrâns-o pe minora B.I.L. (fiica sa în vârstă de 13 ani) la acte sexuale şi, totodată, a săvârşit asupra acesteia acte cu caracter obscen.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.

***

Instigare la delapidare și spălare de bani. Constituire dosar. PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în cauza constituită ca urmare a ordonanţei din 03.08.2011 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiilor de neurmărire din dosarele privind cauzele referitoare la FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont,  începerea urmăririi penale împotriva lui Vîntu Sorin Ovidiu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la delapidare şi spălare de bani (2 fapte).

Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracțiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute.

Ulterior săvârşirii faptelor menţionate, Vîntu Sorin Ovidiu a dobândit şi a deţinut, direct sau prin persoane fizice şi juridice pe care le controla, sume de bani şi alte bunuri provenite din delapidarea F.N.I. de către Popa Nicolae şi din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în dauna F.N.I., cunoscându-le provenienţa. De asemenea, Vîntu Sorin Ovidiu a efectuat mai multe operaţiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infracţiuni au fost transferate în mod repetat între persoane pe care le controla, urmărind ascunderea sau disimularea adevăratei lor naturi.

Cercetările efectuate au stabilit că Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniți din infracțiunea de delapidare și peste 9,6 milioane lei proveniți din infracțiunea de înșelăciune, adică peste 5,4 milioane USD la data prăbușirii F.N.I.

Link spre schema financiară

Totodată, în baza probelor administrate până în prezent a rezultat ca Popa Nicolae a acţionat sub coordonarea lui Vîntu Sorin Ovidiu, care a fost iniţiatorul întregii operaţiuni şi principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul Naţional de Investiţii. Astfel, după ce în perioada 1999 – 2000 a realizat mai multe răscumpărări  de unităţi de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societăţilor în care era administrator sau asociat majoritar, Vîntu Sorin Ovidiu a utilizat aceste sume la achiziţionarea de bunuri imobile.

Rezultă că, din anul 2003 şi până în prezent, Vîntu Sorin Ovidiu a deţinut  bunurile provenite din delapidarea şi din înşelarea Fondului Naţional de Investiţii şi i-a introdus într-un mecanism economico-financiar complex, transferând succesiv numeroase bunuri imobile între proprietarii pe care îi controla.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Reamintim că, la propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către VÎNTU SORIN OVIDIU, precum şi a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional de Investiţii formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionate anterior de Ministerul Public, iar prin ordonanţa din 03.08.2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus infirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele menţionate şi continuarea cercetărilor în cadrul aceleiaşi cauze, într-o abordare unitară.

http://www.mpublic.ro/presa/2011/c_04_08_2011_3.htm

***

Tentativă omor calificat și instigare la distrugere. Arestare preventivă. PT București

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor IANCU DĂNUŢ ŞTEFĂNEL şi COTINGHIU DANIEL ŞTEFAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor deosebit de grav şi distrugere, precum şi a inculpatului RACOLŢEA MANNIX MIHAI sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la tentativă la omor deosebit de grav şi instigare la distrugere.

Magistraţii Tribunalului Braşov au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele inculpaţilor, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în noaptea de 01/02.04.2012, inculpaţii Iancu Dănuţ Ştefănel şi Cotinghiu Daniel Ştefan, instigaţi de către inculpatul Racolţea Mannix Mihai, s-au deplasat în Municipiul Săcele, la un imobil ocupat de către partea vătămată M.V, în interiorul căruia  au aruncat două sticle incendiare.  Ca urmare a acestei acţiuni, partea vătămată a suferit multiple arsuri, şi i-a fost pusă viaţa în primejdie.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a tuturor împrejurărilor producerii faptelor.

***

Contrabandă. Trimitere în judecată. PJ Timișoara

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au dispus, prin rechizitoriu, la data de 23 mai 2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului MORGOCIU FLAVIUS FLORIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 02.11.2010 în jurul orelor 15:30, inculpatul a fost depistat în flagrant de către organele de poliţie în timp ce transporta cu un autoturism în Municipiul Timişoara, cantitatea de 23.600 de ţigarete provenite din Serbia, fără a deţine documente justificative pentru marfa transportată, bunuri ce erau disimulate în interiorul autoturismului şi în portbagajul acestuia, inculpatul cunoscând faptul că bunurile respective proveneau din contrabandă.

Prin faptele săvârşite inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 10.385 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

***

Contrabandă. Trimitere în judecată. PJ Timișoara

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au dispus, prin rechizitoriu, la data de 04 mai 2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului SIMION ION sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a reieşit următoarea situaţie de fapt:

La data de 02.02.2011, cu ocazia efectuării unei o percheziţii la domiciliul inculpatului, a fost descoperită cantitatea de 25.720 de ţigarete provenite din Serbia, deţinute fără documente justificative, bunuri ce urmau a fi comercializate de către inculpat.

Prin faptele săvârşite, inculpatul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 12.695 lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Judecătoriei Timişoara.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership