Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DIICOT, 24 mai 2012
24.05.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

JURIDICE - In Law We Trust

Evaziune fiscală și spălare de bani. Percheziții. DIICOT – Serviciul teritorial Iași

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial laşi efectueaza un număr de 72 de percheziţii, 26 dintre acestea  la sediile unor societati comerciale din municipiile Iasi, Bucuresti, Bacau, Botosani, Baia Mare, Vaslui si Pitesti, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 40 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de  evaziune fiscală şi spălare de bani.

Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membri ai clanului “Stanescu“, din judetul Iasi.

Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au utilizat un numar de 26 de societati comerciale,  pentru a obţine beneficii financiare substantiale,  prin crearea de  circuite comerciale si financiare fictive avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Membrii grupării au încasat in aceasta modalitate importante sume de bani de la adevăraţii beneficiari – societăţi comerciale care, în baza  facturilor fictive de achiziţii, emise de firmele controlate de catre invinuiti, au dedus TVA şi micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor „furnizoare” peste 10.000.000 lei.

Sumele de bani erau retrase din conturi de catre membrii grupării, în baza unor acte justificative false.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea  infracţională este de peste 6.000.000 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.

Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. laşi, B.C.C.O. Bucuresti, B.C.C.O. Bacau, B.C.C.O. Pitesti, IPJ laşi, IJPF laşi, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi laşi.

Suportul informativ a fost asigurat de catre SJIPI laşi şi DOS laşi.

Procurorii DIICOT  efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art.7 alin.1 şi alin.3 din Legea nr.39/2003, art.9 alin.1 lit. c), art.9 alin.1 lit. f) din Legea nr.241/2005 si art.23 lit.a) şi c) din Legea nr. 656/2002.

La sediul DIICOT vor fi conduse 35 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale.

Imagini – versiunea pentru download

Link Youtube

***

Constituire grup infracțional ș.a. Percheziții. DIICOT – Serviciul teritorial Suceava

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, la data de 24 mai 2012, un număr de 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, precum şi o percheziție la Penitenciarul Botoşani.

Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 34 de persoane, cetăţeni români şi ucraineni, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită şi instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar,  prev. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003, art. 270 alin. 1 şi 3 cu aplic. art. 274 din Legea nr. 86/2006,  art.255 alin.1 C.pen. şi  art.25 C.pen rap. la art.742 alin.1 şi 2 din Legea nr.275/2006.

Liderul grupării a fost identificat ca fiind învinuitul Lungu Constantin, 32 de ani, în prezent încarcerat în Penitenciarul Botoşani, unde execută o pedeapsă de 26 de ani închisoare, nedefinitivă, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi  tâlhărie urmată de moarte victimei, într-o cauză instrumentată anterior de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Sub coordonarea acestuia, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din introducerea  pe teritoriul României, prin zona de frontieră verde adiacentă localităţilor Straja – Vicovu de Sus, jud. Suceava şi comercializarea unor cantităţi însemnate de ţigarete, provenind din Ucraina.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuitul Olenic Petru, de 33 de ani, având calitatea de agent supraveghetor în cadrul  Penitenciarului Botoşani, care, în schimbul unor sume de bani, i-a asigurat liderului grupării un regim de detenţie favorabil și a procurat deţinutului telefoane mobile si cartele telefonice in scopul de a-i asigura  acestuia mijloace de comunicare sigure si rapide cu membrii grupării.

Până la acest moment, procurorii D.I.I.C.O.T. au descoperit şi ridicat cantitatea de peste 50.000 de pachete de ţigarete.

La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse în vederea audierii 20 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.I.R., I.P.J. Botoşani – S.I.R., I.J.J. Suceava, I.J.J. Botoşani.

Suportul informativ a fost asigurat de catre D.G.I.P.I. şi S.R.I. Direcţia Judeţeană Suceava.

>> sursa: diicot.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO