Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații

INFO-DIICOT, 24 mai 2012

24 mai 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Evaziune fiscală și spălare de bani. Percheziții. DIICOT – Serviciul teritorial Iași

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial laşi efectueaza un număr de 72 de percheziţii, 26 dintre acestea  la sediile unor societati comerciale din municipiile Iasi, Bucuresti, Bacau, Botosani, Baia Mare, Vaslui si Pitesti, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 40 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de  evaziune fiscală şi spălare de bani.

Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membri ai clanului “Stanescu“, din judetul Iasi.

Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au utilizat un numar de 26 de societati comerciale,  pentru a obţine beneficii financiare substantiale,  prin crearea de  circuite comerciale si financiare fictive avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Membrii grupării au încasat in aceasta modalitate importante sume de bani de la adevăraţii beneficiari – societăţi comerciale care, în baza  facturilor fictive de achiziţii, emise de firmele controlate de catre invinuiti, au dedus TVA şi micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor „furnizoare” peste 10.000.000 lei.

Sumele de bani erau retrase din conturi de catre membrii grupării, în baza unor acte justificative false.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea  infracţională este de peste 6.000.000 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.

Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. laşi, B.C.C.O. Bucuresti, B.C.C.O. Bacau, B.C.C.O. Pitesti, IPJ laşi, IJPF laşi, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi laşi.

Suportul informativ a fost asigurat de catre SJIPI laşi şi DOS laşi.

Procurorii DIICOT  efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art.7 alin.1 şi alin.3 din Legea nr.39/2003, art.9 alin.1 lit. c), art.9 alin.1 lit. f) din Legea nr.241/2005 si art.23 lit.a) şi c) din Legea nr. 656/2002.

La sediul DIICOT vor fi conduse 35 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale.

Imagini – versiunea pentru download

Link Youtube

***

Constituire grup infracțional ș.a. Percheziții. DIICOT – Serviciul teritorial Suceava

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, la data de 24 mai 2012, un număr de 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, precum şi o percheziție la Penitenciarul Botoşani.

Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 34 de persoane, cetăţeni români şi ucraineni, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită şi instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar,  prev. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003, art. 270 alin. 1 şi 3 cu aplic. art. 274 din Legea nr. 86/2006,  art.255 alin.1 C.pen. şi  art.25 C.pen rap. la art.742 alin.1 şi 2 din Legea nr.275/2006.

Liderul grupării a fost identificat ca fiind învinuitul Lungu Constantin, 32 de ani, în prezent încarcerat în Penitenciarul Botoşani, unde execută o pedeapsă de 26 de ani închisoare, nedefinitivă, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi  tâlhărie urmată de moarte victimei, într-o cauză instrumentată anterior de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Sub coordonarea acestuia, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din introducerea  pe teritoriul României, prin zona de frontieră verde adiacentă localităţilor Straja – Vicovu de Sus, jud. Suceava şi comercializarea unor cantităţi însemnate de ţigarete, provenind din Ucraina.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuitul Olenic Petru, de 33 de ani, având calitatea de agent supraveghetor în cadrul  Penitenciarului Botoşani, care, în schimbul unor sume de bani, i-a asigurat liderului grupării un regim de detenţie favorabil și a procurat deţinutului telefoane mobile si cartele telefonice in scopul de a-i asigura  acestuia mijloace de comunicare sigure si rapide cu membrii grupării.

Până la acest moment, procurorii D.I.I.C.O.T. au descoperit şi ridicat cantitatea de peste 50.000 de pachete de ţigarete.

La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse în vederea audierii 20 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.I.R., I.P.J. Botoşani – S.I.R., I.J.J. Suceava, I.J.J. Botoşani.

Suportul informativ a fost asigurat de catre D.G.I.P.I. şi S.R.I. Direcţia Judeţeană Suceava.

>> sursa: diicot.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership