Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Constatarea nulitatii absolute in cazul vicierii procedurii de citare a partii la instanta care solutioneaza plangerea contra actelor procurorului prin admiterea acesteia
25.05.2012 | JURIDICE.ro, Florin RADU

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

1. Potrivit art. 2781 al. 1 si 8 lit. c) C. pr. pen., daca instanta – sesizata cu solutionarea plangerii formulate impotriva actelor (rezolutiilor sau ordonantelor) procurorului de netrimitere in judecata[1] – constata ca probele administrate in dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, pronuntand o incheiere motivata. Avem in vedere, desigur, doar cazurile in care, in prealabil, s-a inceput urmarirea penala in cauza[2].

Conform art. 2781 al. 4, persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea, se citeaza.

De asemenea, potrivit al. 6, la termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.

2. Din toate aceste texte legale, deducem ca, daca instanta de judecata investita cu judecarea unei plangeri impotriva actelor procurorului, constata ca plangerea este intemeiata, iar probele aflate deja la dosar sunt suficiente, admite plangerea si retine cauza spre judecare (“pe fond”). In egala masura, rezulta ca, in mod obligatoriu, instanta citeaza partile din dosar, dandu-le cuvantul, pentru a-si expune pozitia asupra plangerii.

3. Se poate intampla – si practica cunoaste astfel de cazuri – ca instanta de judecata sa solutioneze plangerea conform art. 2781 al. 8 lit. c), dar sa omita citarea a cel putin uneia din parti, ori procedura de citare sa fie viciata. Se pune intrebarea, in acest context, cum va fi solutionata cauza in continuare, de catre instanta investita cu judecarea fondului procesului penal.

Inainte de toate, trebuie sa stabilim – ca o premisa a discutiei si a solutiilor pe care le vom analiza – ca in situatia despre care facem vorbire, este vorba despre incidenta unei nulitati absolute, constand in incalcarea dreptului la aparare al partii respective, conform art. 197 al. 2 C. pr. pen., raportat la dispozitiile art. 6, dar si a art. 175 si urm.  C. pr. pen.

Se pune problema, insa, cine, in ce moment procesual si in baza carui text legal va constata aceasta nulitate absoluta. Apreciem ca sunt demne de luat in seama, la modul rezonabil, doua posibile solutii.

4. Mai intai, s-ar putea sustine ca instanta investita cu judecarea fondului se va putea desesiza, dispunand restituirea cauzei la parchet, spre refacerea urmaririi penale, conform art. 332 al. 1 si 2 C. pr. pen.

Credem, insa, ca o asemenea solutie ar fi nelegala, deoarece institutia procesual – penala a restiturii cauzei la procuror presupune existenta unui viciu de procedura produs in timpul urmaririi penale si nu unul intervenit dupa sesizarea instantei.

Ori, in cazul analizat de noi, viciul procedural privind citarea partilor s-a produs dupa sesizarea instantei de judecata, respectiv in cadrul procedurii de solutionare a plangerii, aceasta din urma reprezentand actul de sesizare a instantei. Este evident ca plangerea adresata instantei a fost formulata si inregistrata ulterior finalizarii urmaririi penale si, cu atat mai mult, judecarea plangerii nu poate fi decat ulterioara desesizarii organelor de urmarire si cercetare penala.

5. O a doua solutie ar fi aceea ca, judecata sa continue la instanta de fond, iar asupra nulitatii absolute sa se poata pronunta doar instanta de control judiciar (de apel ori de recurs), in baza art. 379 al. 1 pct. 2 lit. b) sau art. 38515 al. 1 pct. C si 3859 pct. 21 C. pr. pen.

Aceasta din urma este solutia corecta si singura posibila in contextual legal actual.

Intr-adevar – nefiind posibila nici restituirea la parchet de catre instanta de fond si nici alte solutii (cum ar fi, de exemplu, exercitarea vreunei cai de atac impotriva incheierii de admitere a plangerii ori desfiintarea incheierii de admitere a plangerii de catre insasi instanta fondului[3]) – singura varianta viabila de solutionare legala si temeinica a cauzei este pronuntarea unei hotarari de catre instanta de fond, urmand ca instanta de control judiciar sa constate incidenta unei nulitati absolute, dispunand casarea sentintei primei instante, cu trimitere spre rejudecare la aceasta, judecata reluandu-se chiar de la momentul solutionarii plangerii contra actelor procurorului.

Observam ca si de data aceasta, chiar si instanta de apel ori de recurs nu va putea dispune restituirea cauzei la parchet, in vederea refacerii urmaririi penale, ci doar trimiterea dosarului la instanta de fond, deoarece in fata acestei s-a produs viciul de procedura  ce atrage nulitatea si nu in cadrul procedurii instrumentate de organele de urmarire penala.

6. Este adevarat ca solutia propusa de noi este oarecum incomoda, prin aceea ca instanta de fond este tinuta sa solutioneze cauza, desi cunoaste faptul ca sentinta ce o va pronunta este casabila.

Insa, cum am spus, in actualul stadiu legal, o alta solutie, mai rapida, mai comoda, nu exista.


[1] Pentru o tratare pe larg a acestei importante si complexe institutii procesual – penale, a se vedea: A. Tuculeanu, Plangerea in fata jujcecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de netrimitere in judecata, in Dreptul nr. 9/2007; L. Coras, Consideratii teoretice si practice in legatura cu plangerea in fata instantei impotriva rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, formulata in temeiul art. 2781din Codul de procedura penala, in Dreptul nr. 10/2005; A. Paicu, Plangerea la instanta impotriva rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, in Dreptul nr. 10/2005; M. Udroiu, Noi modificari procedurale in materia plangerii impotriva actelor procurorului de neurmarire sau de netrimitere in judecata, in Dreptul nr. 11/2006; O. Radulescu, P. Rosenberg, A. Tudor, Plangerea la instantele judecatoresti impotriva actelor procurorului de netrimitere in judecata, in Dreptul nr. 6/2004 etc.
[2] A se vedea, in acest sens, decizia nr. XLVIII (48) / 2007 a Inaltei Curti de Csatie si Justitie, sectiile unite (publicta in Monitorul oficial, partea I, nr. 574 din 30 iulie 2008), prin care s-a stabilitit ca, in cazul plangerii formulate impotriva rezolutiei, ordonantei si dispozitiei din rechizitoriu, prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale sau clasarea, instanta investita nu poate pronunta solutia prevazuta de art. 2781 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala.
[3] Cazurile in care o instanta poate desfiinta hotararile pronuntate de aceeasi instanta sunt rare si, mai ales, trebuie prevazute expres de legiuitor.


Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti