Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații

INFO-DNA, 25 mai 2012

25 mai 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Favorizare a infractorului. Constituire dosar. DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de CONSTANTIN-ADRIAN BALABAN GRĂJDAN – inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale întocmite de procurori,

La data de 22 mai 2012, învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne privind circuitul documentelor și fără a avea avizul vreunei direcții din cadrul ISC, a întocmit, a semnat și a transmis la Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care renunță, în numele instituției, la pretențiile civile în dosarul 2470/1/2012, în condițiile în care, în respectivul dosar, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) se constituise parte civilă în proces încă din faza de urmărire penală, iar la termenul din data de 16 mai 2012, ISC își majorase pretențiile civile la suma de 75.5 miliarde ROL (7.552.635 RON).

Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casație și Justiție (în cea de a doua zi de la numirea în funcție a inspectorului general, în condițiile în care acesta nu preluase oficial atribuțiile specifice funcției, termenul scurt în care a fost redactată și trimisă la instanță, lipsa avizelor direcțiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentința prin care inculpații au fost obligați la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obținerii unei hotărâri judecătorești favorabile inculpaților și pentru a îngreuna cercetarea judecătorească.

În acel dosar, prin Sentința penală nr. 176 din 30 ianuarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a obligat pe inculpații Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despăgubiri civile către ISC și respectiv pe inculpații Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A ROND SRL și inc. Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despăgubiri civile.

La data de 24 mai 2012, învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

***

Luare și dare de mită. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul teritorial Pitești

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

DUMITRU DANIEL, în stare de arest preventiv, inspector de specialitate în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

TUDOR VALERIU-PAVEL, în stare de arest preventiv, director al Sucursalei Pitești a S.C. Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (C.N.C.I.R.) SA București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,

CORNEA CRISTINA-ELENA, director al SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 15 mai 2012, inculpatul Dumitru Daniel, inspector de specialitate în cadrul I.S.C.I.R., a primit de la inculpații Tudor Valeriu Pavel, director al Sucursalei Pitești a S.C. C.N.C.I.R. S.A. și Cornea Cristina-Elena, director al SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L., suma de 2.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost primiți pentru ca inculpatul Dumitru Daniel, fiind desemnat cu examinarea și autorizarea personalului de control din cadrul SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L., să favorizeze această societate comercială prin extinderea autorizației de controale în domenii aflate în competența I.S.C.I.R.
SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L. are ca acționar o persoană apropiată inculpatului Tudor Valeriu Pavel.

La momentul primirii sumei de 2.000 de lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. La data de 16 mai 2012, Tribunalul Argeș a dispus arestarea preventivă a inculpaților Dumitru Daniel și Tudor Valeriu – Pavel pe un termen de 15 de zile (detalii în comunicatul nr. 329/VIII/3 din data de 16 mai 2012).

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de primite cu titlu de mită.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații și ai Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeș.

>> sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership