Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeana propune noi reguli de armonizare a tratamentului de TVA pentru vouchere


29 mai 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Voucherele pot fi intalnite intr-un numar mare de industrii. Dintre cele mai intalnite, se deosebesc cardurile pre-paid din telefonia mobila, cardurile cadou si cupoanele de discount.

Varietatea mare de vouchere si neclaritatea in ceea ce priveste tratamentul de TVA genereaza multiple interpretari si o aplicatie neuniforma la nivelul UE. In absenta unor reguli comune, Statele Membre si-au dezvoltat propriile practici in ceea ce priveste tratamentul de TVA al voucherelor.

Pentru a schimba aceasta situatie, Comisia Europeana a initiat o propunere prin care sa standardizeze tratamentul operatiunilor cu vouchere la nivelul UE. Acest document descrie in mod clar diferitele categorii de vouchere si care sunt consecintele din perspectiva TVA in fiecare situatie.

Propunerea subliniaza faptul ca TVA va fi datorata la vanzarea unui voucher doar daca in acel moment se va cunoaste identitatea furnizorului bunurilor/serviciilor respective, locul taxarii si cota de TVA aplicabila. In celelalte cazuri, TVA va fi datorata doar in momentul in care sunt rascumparate pentru bunuri sau servicii.

Daca propunerea va fi implementata, va avea un impact semnificativ asupra pietei voucherelor, intrucat majoritatea se va califica in a doua categorie mentionata mai sus.

Consecintele positive ale acestor schimbari sunt imbunatatirea fluxului de numerar pentru afaceri si neaplicarea TVA pentru voucherele neutilizate. Din acest motiv, este discutabil daca Statele Membre vor accepta propunerea in varianta actuala.

In Romania, TVA se aplica in prezent la vanzarea voucherelor (cu exceptia voucherelor de discount) si nu exista posibilitatea recuperarii TVA platita pentru voucherele care nu sunt folosite. O astfel de
abordare, care nu tine cont de jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, va trebui sa inceteze. Cele mai afectate afaceri sunt cele din domeniul telecomunicatiilor si din productia/vanzarea cu amanuntul de bunuri de larg consum. Pentru aceste companii, propunerea Comisiei Europene reprezinta o buna oportunitate de a recupera TVA platita in trecut prin contestarea abordarii curente a autoritatilor romane cu argumente suplimentare.

DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii