Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeana propune noi reguli de armonizare a tratamentului de TVA pentru vouchere
29.05.2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

JURIDICE - In Law We Trust

Voucherele pot fi intalnite intr-un numar mare de industrii. Dintre cele mai intalnite, se deosebesc cardurile pre-paid din telefonia mobila, cardurile cadou si cupoanele de discount.

Varietatea mare de vouchere si neclaritatea in ceea ce priveste tratamentul de TVA genereaza multiple interpretari si o aplicatie neuniforma la nivelul UE. In absenta unor reguli comune, Statele Membre si-au dezvoltat propriile practici in ceea ce priveste tratamentul de TVA al voucherelor.

Pentru a schimba aceasta situatie, Comisia Europeana a initiat o propunere prin care sa standardizeze tratamentul operatiunilor cu vouchere la nivelul UE. Acest document descrie in mod clar diferitele categorii de vouchere si care sunt consecintele din perspectiva TVA in fiecare situatie.

Propunerea subliniaza faptul ca TVA va fi datorata la vanzarea unui voucher doar daca in acel moment se va cunoaste identitatea furnizorului bunurilor/serviciilor respective, locul taxarii si cota de TVA aplicabila. In celelalte cazuri, TVA va fi datorata doar in momentul in care sunt rascumparate pentru bunuri sau servicii.

Daca propunerea va fi implementata, va avea un impact semnificativ asupra pietei voucherelor, intrucat majoritatea se va califica in a doua categorie mentionata mai sus.

Consecintele positive ale acestor schimbari sunt imbunatatirea fluxului de numerar pentru afaceri si neaplicarea TVA pentru voucherele neutilizate. Din acest motiv, este discutabil daca Statele Membre vor accepta propunerea in varianta actuala.

In Romania, TVA se aplica in prezent la vanzarea voucherelor (cu exceptia voucherelor de discount) si nu exista posibilitatea recuperarii TVA platita pentru voucherele care nu sunt folosite. O astfel de
abordare, care nu tine cont de jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, va trebui sa inceteze. Cele mai afectate afaceri sunt cele din domeniul telecomunicatiilor si din productia/vanzarea cu amanuntul de bunuri de larg consum. Pentru aceste companii, propunerea Comisiei Europene reprezinta o buna oportunitate de a recupera TVA platita in trecut prin contestarea abordarii curente a autoritatilor romane cu argumente suplimentare.

DELOITTE TAX

Secţiuni: Content, Fiscalitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO