STOICA SI ASOCIATII a obtinut suspendarea taxei ClawBack. UPDATE
07.06.2012 | JURIDICE.ro

UPDATE 7 iunie 2012: In numele unei alte companii farmaceutice, STOICA SI ASOCIATII a solicitat si obtinut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea efectelor notificarii prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate stabilea elementele de calcul pentru taxa clawback aferenta trimestrului I al anului 2012. Argumentele folosite au fost asemanatoare celor care au condus la prima solutie favorabila, care privea taxa aferenta trimestrului IV al anului 2011.
* * *
In numele unei importante companii farmaceutice, STOICA SI ASOCIATII a solicitat si obtinut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea efectelor notificarii prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate stabilea elementele de calcul pentru taxa clawback aferenta trimestrului IV al anului 2011.
Taxa clawback este o contributie impusa detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor compensate din Fondul special al Ministerului Sanatatii. Potrivit actualei reglementari, acestia sunt obligati sa suporte intreg deficitul bugetului Fondului. Spre exemplu, numai in trimestrul I al anului 2012, deficitul este de peste 400 000 000 RON si, in consecinta, taxa stabilita depaseste in multe cazuri un procent de 50% din cifra de afaceri efectiva a unui astfel de contribuabil.
Argumentele folosite au vizat in special existenta unui caz bine intemeiat de nelegalitate – erori flagrante in actul administrativ, contradictii intre notificari succesive ale CNAS, incalcarea CEDO pe motive de nelegalitate si lipsa de proportionalitate a ingerintei. In legatura cu acest ultim aspect notificarea vizata impunea, contrar jurisprudentei CEDO relevante, o sarcina fiscala excesiva ce aducea fundamental atingere situatiei financiare a companiei farmaceutice. Solutia Curtii de Apel, executorie de drept, poate fi atacata cu recurs de CNAS. |
STOICA SI ASOCIATII ofera o larga expertiza juridica in solutionarea problemelor companiilor farmaceutice, asigurand, in conditii de profesionalism si fidelitate fata de clientii sai, servicii juridice de consultanta, servicii de reprezentare in litigii sau in relatiile cu autoritatile competente – vama, politie, Ministerul Sanatatii, CNAS, Consiliul Concurentei, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, etc. Domeniile acoperite privesc, intre altele, proprietatea intelectuala (brevete, marci, protectia vamala si penala a drepturilor, etc.), dreptul concurentei ori chestiunile de dreptul fiscal si administrativ specifice pietei farmaceutice. |