« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Targ de joburi vs. proiecte de cariera
30.05.2012 | JURIDICE.ro, Doru BOȘTINĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Aşa cum mă aşteptam, “sezonul scrisorilor de intenţie”, care a debutat cu câteva săptămâni în urmă, a crescut în intensitate pe măsură ce se apropie momentul ultimului chef studenţesc (după ceremonia de absolvire) şi intrarea în profesie.

Pentru mulţi, trezirea la realitatea de pe actuala piaţă a muncii din România va fi bruscă şi dureroasă, în timp ce, pentru foarte puţini, aceia care au ştiut din vreme ce vor, şocul va fi – probabil – mai blând. Scena absolvirii din universităţile noastre seamănă, din păcate, cu finalul unui număr de iluzionism colectiv, în care spectatorii – studenţii, în cazul nostru – sunt treziţi brusc după ce, timp de 3 sau 4 ani, au fost puşi să facă lucruri care au minime legături cu realitatea profesiei pe care şi-au ales-o.

Puţine din scrisorile de intenţie pe care le-am citit în ultima vreme arată preocuparea celor care le semnează pentru ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai important proiect al vieţii lor de student, şi anume proiectarea propriei cariere după absolvire. În lipsa lui, studentul este condamnat să orbecăiască printre cursuri, seminarii şi examene, fără să ştie unde-l vor duce ele şi la ce-i vor folosi. Cred cu sinceritate că a te gândi ce faci cu diploma de absolvire a facultăţii abia după ce o ai în buzunar este mult prea târziu. Nu spun, desigur, că trebuie să ştii exact unde vei ajunge în viaţă şi în câţi ani o vei face dar o minimă idee nu strică, măcar că una din întrebările „STANDARD” la toate interviurile este „unde te vezi peste 5 ani?”…

Fără doar şi poate, încă sunt multe de făcut în „career advice” în universităţile din România dar studenţii ar trebui să fie mult mai atenţi la semnalele care le vin de la angajatori, din lumea reală, care-i aşteaptă după absolvire.

Niciodată nu e prea devreme, odată intrat în facultate, să începi să-ţi construieşti – cărămidă cu cărămidă – cariera, încercând, în primul rând, să aduni acele „experienţe de muncă” ce sunt cu adevărat relevante pentru ceea ce vrei să faci în viaţă. A şti să fii selectiv la 20 de ani e o virtute rară, mai ales în vremurile de azi, când toată lumea caută să câştige şi să câştige experienţă. Din nefericire, un loc de muncă nu este întotdeauna o „experienţă de muncă” şi o alegere greşită îţi poate arunca întreaga carieră într-o direcţie pe care nu ţi-ai dorit-o. În plus, locurile de muncă „temporare” au tendinţa de a se permanentiza şi te poţi trezi, fără să vrei, că un job luat doar pentru un ban în plus devine singura „experienţă de muncă” ce te defineşte în CV-uri şi scrisorile de intenţie.

Este admirabil efortul diverselor organizaţii studenţeşti de a găsi studenţilor locuri unde aceştia pot să dobândească experienţă relevantă pentru viitorul lor profesional dar oare câţi studenţi sunt cu adevărat implicaţi în aceste organizaţii? Blazarea prematură, individualismul ridicat la rang de valoare absolută, non-activismul de emfază sunt tot atâtea pietre de moară pe care studentul la drept şi le agaţă singur de gât la începutul proiectului profesional ce se numeşte „carieră”.

În concluzie: tinerii studenţi nu ar trebui să se teamă să viseze în fiecare noapte, din prima zi de facultate, ce vor fi peste ani, făcând în fiecare zi tot ce le stă în putinţă pentru a-şi transforma visele în realitate, lăsând deoparte pistele false ce condamnă la eşec.

Un ultim sfat… fiţi activi şi învăţaţi să lucraţi în echipe, pentru că binele personal se împlineşte atunci când este parte a unui bine colectiv.

Doru BOȘTINĂ
Avocat Coordonator BOȘTINĂ SI ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD