Curtea de Apel Galati. Lipsa avocatului ales
31 mai 2012 | Raluca CÎRSTEACurtea de Apel Galaţi a hotărât că în situaţia în care instanţa de apel a procedat la judecarea cauzei în lipsa apărătorului ales şi fără a-i da posibilitatea inculpatei să-şi angajeze un alt avocat sau să beneficieze de serviciile unui avocat desemnat din oficiu, s-a încălcat inculpatei dreptul la apărare producându-i acesteia o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului.
În speţă, s-a reţinut că din momentul în care şi-a angajat un avocat, inculpata nu s-a mai prezentat la termenele ce au urmat find convinsă că se va prezenta avocatul ales, însă la termenele respective avocatul angajat de către aceasta a lipsit. În această situaţie, curtea a apreciat că instanţa de apel nu putea proceda la soluţionarea apelului în lipsa apărătorului fără a lua toate măsurile necesare pentru a asigura prezenţa acestuia, având în vedere în acest sens dispoziţiile art. 198 alin. 3 Cod proc. penală care prevăd că lipsa nejustificată a apărătorului ales, fără a asigura substituirea, sau refuzul acestuia de a asigura apărarea se sancţionează cu amendă judiciară. Totodată instanţa avea obligaţia să o încunoştinţeze pe inculpată că avocatul lipseşte pentru a-i da posibilitatea acesteia să-şi angajeze un alt avocat sau să solicite desemnarea unui apărător din oficiu.
Cu toate că instanţa de apel i-a trimis o notificare apărătorului, curtea a apreciat că, având în vedere termenul scurt acordat pentru judecarea cauzei (o săptămână), întârzierea cu care, datorită volumului mare de dosare grefierii întocmesc lucrările şi faptul că apărătorul a susţinut că este internat în spital, nu există garanţia că această notificare a ajuns la avocat. În cauza Goddi contra Italiei – hotărârea din 9 aprilie 1984- CEDO a reţinut că, ”în ceea ce priveşte absenţa avocatului ales de către învinuit, lipsa notificării a contribuit la privarea petiţionarului de o apărare concretă şi efectivă; absenţă cu atât mai preocupantă cu cât aceasta era dublată de cea a dlui Goddi”. În consecinţă, curtea a apreciat instanţa de apel a încălcat inculpatei dreptul la apărare, i-a produs o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului şi a pronunţat o hotărâre lovită de nulitate în sensul art. 197 alin. 1 Cod proc. penală. (Decizia penală nr. 359 din 25 mai 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi având ca obiect falsul material în înscrisuri oficiale/art. 288 C.P. –JURINDEX2010448411; judecători: Daniela Liliana Constantinescu, Mariana Cristache şi Aurel Burlacu).
Raluca CÎRSTEA, avocat SVSA
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
25 noiembrie ⁞ Cine (mai) poate organiza arbitrajul instituționalizat în România
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |