Deloitte Tax atentioneaza asupra procedurilor de verificare si acceptare a furnizorilor de bunuri
31 mai 2012 | JURIDICE.ro

În situațiile în care avem de-a face cu bunuri introduse ilegal în Comunitatea Europeană, autoritatea vamală se poate îndrepta împotriva oricărei persoane care deține aceste bunuri (chiar dacă nu le-a importat), dacă acea persoană știa sau trebuia (rezonabil vorbind) să știe că este implicată în comerțul cu bunuri introduse ilegal, avertizează consultanții Deloitte Tax.
„Legislația vamală comunitară este foarte corectă față de contribuabili”, spune Mihai Petre, coordonatorul echipei de consultanță vamală a Deloitte Tax. „Principiul proporționalității, al certitudinii impunerii, rolul (pro)activ al organului fiscal, buna credință, dreptul contribuabilului de a fi ascultat, prevalența fondului asupra formei sunt esențiale în relația dintre autoritate și contribuabil. Nerespectarea acestor principii de către autorități conduce la anularea actelor administrative”.
Însă legislația comunitară aduce și răspunderi suplimentare, avertizează Mihai Petre.
„Ne referim aici în primul rând la extinderea conceptului de debitor vamal și asupra altor persoane decât importatorul. În situațiile în care avem de-a face cu bunuri introduse ilegal în Comunitatea Europeană, autoritatea vamală se poate îndrepta împotriva oricărei persoane care deține aceste bunuri (chiar dacă nu le-a importat), dacă acea persoana știa sau trebuia (rezonabil vorbind) să știe că este implicată în comerțul cu bunuri introduse ilegal”.
Legiuitorul european impune tuturor comercianților din Comunitate o anume responsabilitate, ca să acționeze cu un anume nivel de prudență și diligență, pentru a lupta împreună împotriva fraudei și pentru a încuraja concurența loială în interiorul Comunității. Acest concept, cunoscut sub numele de supraveghere orizontală a comerțului cu bunuri, este menit să responsabilizeze toți participanții la lanțul logistic de aprovizionare.
Atât decizia dată de Curtea Europeană de Justiție în noiembrie 2011 (cazul Jestel), cât și practica recentă a autorităților vamale din România și din alte state membre, nu fac decât să reitereze obligația contribuabililor implicați în comerțul cu bunuri de a-și lua măsuri rezonabile de siguranță că bunurile comercializate au fost vămuite. În eventualitatea unui control, ele trebuie să poată dovedi acest lucru.
Cea mai sigură metodă este solicitarea de documente care dovedesc că bunurile respective au fost vămuite – copie după declarația vamală de import. Când acest lucru nu este posibil comercial (de exemplu, furnizorul nu este dispus să ofere informații despre prețul de achiziție a mărfii respective), se pot folosi documente care atestă statutul comunitar al bunurilor respective, în special pentru comerțul intracomunitar. Astfel de documente nu cuprind informații cu caracter confidențial, cum ar fi prețul de achiziție.
Nu în ultimul rând, contribuabilii se pot proteja prin colaborarea cu operatori logistici/furnizori de bunuri importate care dețin certificarea AEO (Operator Economic Autorizat), acei piloni de bază ai conceptului de “supraveghere orizontală a comerțului cu bunuri”.
Statutul de AEO este o emblemă oferită de autoritatea vamală care certifică faptul că respectiva societate a implementat cele mai înalte standarde de siguranță și proceduri în relația cu autoritatea vamală, fiind un partener de încredere al autorității vamale. El se emite în urma unui audit riguros efectuat de autoritatea vamală din statul unde respectiva societate își desfășoară activitatea, care vizează toate aspectele activității desfășurate de aceasta. Se pornește de la verificarea procedurilor de angajare a personalului, formare profesională, securitatea datelor și perimetrele de desfășurare a activității, modul de selectare a clienților și furnizorilor și se încheie cu analiza stabilității financiare, a solvabilității respectivei societăți.
„La nivelul Uniunii Europene, mai mult de 40% din comerțul internațional este efectuat prin peste 8.300 de societăți care dețin statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), din 2008 până în prezent”, menționează Mihai Petre.
Deloitte Tax furnizează asistență companiilor locale și internaționale în diverse aspecte – consultanță strategică în domeniul fiscal, planificare fiscală internațională, impozite directe, revizii fiscale, fuziuni și achiziții, stabilirea prețurilor de transfer, impozite indirecte, servicii de detașare internațională, alerte fiscale, servicii de contabilitate și salarizare.
Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.
Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 182.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.