Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

A fost publicata Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila


31 mai 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 365 din data de 30 mai 2012 a fost publicata Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Legea cuprinde dispozitiile pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, avand ca principal obiect de reglementare punerea de acord a legislatiei procesual civile existente cu prevederile acestuia, precum si solutionarea conflictului de legi rezultand din intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

Actul normativ este structurat astfel:

– Titlul I – Dispozitii generale

– Ttilul II – Dispozitii tranzitorii si de punere in aplicare – cuprinde norme generale care reglementeaza aspecte esentiale pentru aplicarea unitara si coerenta a reglementarilor de procedura civila.
Astfel, se stipuleaza ca dispozitiile noului Cod de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.
Procesele incepute inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, precum si executarile silite incepute sub legea veche  raman supuse legilor vechi.

– Titlul III – cuprinde norme vizand modificarea si completarea unor dispozitii ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

– Titul IV – cuprinde norme privind modificarea si completarea unor legi speciale.
Cu titlu de exemplu, mentionam: Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin; Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale; OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar; Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru; Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat; Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti; OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor; OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala; Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004; Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

– Titlul V – Dispozitii finale – cuprinde unele aspecte privind organizarea judiciara in vederea trecerii la noului sistem monist de reglementare a raporturilor de drept privat. De asemenea, acest titlu cuprinde lista actelor normative ce urmeaza a fi abrogate, precum si data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila.

Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila va intra in vigoare la data de 1 septembrie 2012.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică