Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Baroul Dolj: Stop avocatului clandestin


01.06.2012 | Simona CIMPOCA
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Dolj, prin prof. univ. dr. Ioan Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, salută hotărârile pronunțate în dosarul nr. 002147/221/2007** de către Judecătoria Deva (sentința penală din 5 aprilie 2012) și Curtea de Apel Alba Iulia (decizia din 29 mai 2012), prin care s-a dispus condamnarea inculpatului Bota Pompiliu pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii, prevăzute de art. 26 alin. 1 din Legea nr.51/1995, republicată, raportat la art. 281 Cod penal.

Reamintim că, începând cu anul 2002, inculpatul Bota începând a făcut demersuri de înfiinţare a două asociaţii, şi anume, „Bonis Potra” Deva şi „Figaro Potra” Alba Iulia, precum şi a unei filiale cu personalitate juridică, în judeţul Gorj, a celei din urmă asociaţii. Ulterior, prin hotărâri ale celor trei entităţi s-a dispus înfiinţarea de barouri, iar inculpatul Bota Pompiliu şi-a asumat calitatea de avocat, sens în care a acordat consultaţie juridică, asistenţă şi reprezentare la negociere, cereri excepţii ridicate în şedinţă publică, etc., cu încălcarea normelor legale în vigoare, fără a avea un drept valabil şi efectiv de a profesa avocatura, nefiind înscris în nici un barou sau tablou al avocaţilor.

În baza hotărârilor asociaţiilor non-profit menţionate au fost înfiinţate structuri asociative care au conferit membrilor lor calitatea de avocat. Fenomenul a debutat pe raza judeţului Hunedoara, prin iniţiativa inculpatului Bota Pompiliu, şi s-a întins ulterior la nivelul întregii ţări. Aceste structuri au fost auto-denumite barouri, însă ele nici nu s-au asociat cu şi nici nu s-au afiliat la cele deja existente, care purtau aceeaşi denumire.

Baroul Dolj își exprimă speranța că soluția de condamnare a inculpatului Bota Pompiliu va constitui un semnal sever al Justiției, adresat tuturor impostorilor care practică avocatura „clandestină” sau „paralelă” și că acest fenomen infracțional, tolerat prea mult de instanțe în trecutul recent, va fi stopat.

Simona CIMPOCA
student, Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
intern Societatea de Ştiinţe Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro