Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Modificari privind prelucrarea datelor cu caracter personal in sectorul comunicatiilor electronice
01.06.2012 | JURIDICE.ro, bpv | GRIGORESCU STEFANICA

Secţiuni: Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 277 din data de 26 aprilie 2012 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2012 („Ordonanta de urgenta”) pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectiei vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 26.04.2012.

Ordonanta de urgenta defineste incalcarea securitatii datelor cu caracter personal drept acea incalcare a securitatii avand drept rezultat distrugerea accidentala sau ilicita, pierderea, alterarea, divulgarea ori accesul neautorizat la datele cu caracter personal transmise, stocate sau prelucrate in legatura cu furnizarea de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Furnizorii unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului au obligatia de a lua masurile adecvate pentru asigurarea securitatii prelucrarii datelor cu caracter personal, Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal („ANSPDCP”) putand audita masurile luate de furnizori.

Atunci cand incalcarea securitatii datelor cu caracter personal ar putea aduce atingere vietii private a unui abonat sau a unei alte persoane, furnizorul trebuie sa notifice aceasta incalcare fara intarziere abonatului sau persoanei in cauza. Notificarea trebuie sa cuprinda cel putin o descriere a naturii incalcarii securitatii datelor si punctele de contact ale furnizorului unde pot fi obtinute mai multe informatii, recomandand totodata si masuri de atenuare a posibilelor efecte negative. In cazul in care furnizorii nu isi indeplinesc aceasta obligatie, ANSPDCP poate sa aplice amenzi cominatorii pe zi de intarziere de pana la 5.000 RON, stabilind si data de la care se calculeaza. Aceasta notificare nu este necesara daca furnizorul a demonstrat ANSPDCP intr-un mod satisfacator ca a aplicat masuri tehnologice de protectie adecvata.

Ordonanta de urgenta stabileste obligatia furnizorilor de a pastra o evidenta a tuturor incalcarilor securitatii datelor cu caracter personal si de a stabili proceduri interne pentru a raspunde solicitarilor de accesare a acestor date. Se prevede totodata ca acordul pentru stocarea de informatii sau obtinerea accesului la informatia stocata in echipamentul terminal al unui abonat poate fi dat si prin utilizarea setarilor aplicatiei de navigare de internet sau a altor tehnologii similare.

Ordonanta de urgenta precizeaza ca registrele publice in care datele personale ale abonatilor pot fi incluse pot fi utilizate in alt scop in afara simplei cautari a datelor de contact numai cu consimtamantul expres prealabil al fiecarui abonat care figureaza in aceste registre.

bpv | GRIGORESCU STEFANICA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti