« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Plangere prealabila in vederea revocarii Hotararilor de Guvern care aproba acordurile petroliere incheiate cu Chevron
01.06.2012 | JURIDICE.ro, Iustin ARMAȘU

JURIDICE - In Law We Trust

Asociaţia România Dreaptă, alături de Greenpeace CEE România, Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Euro – Agora și Asociația PRO VULCAN au introdus în data de 30.05.2012 la Guvernul României o plângere prealabilă în vederea revocării Hotărârilor de Guvern care au aprobat cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare încheiate între A.N.R.M. și Chevron pentru perimetrele EX 18 – Vama Veche, EX 19 – Adamclisi, EX 17 – Costinești, respectiv E V – 2 Bârlad. În vederea sprijinirii acestor demersuri, până la acest moment, peste 3 000 de persoane din întreaga țară, dar cu precădere din zona Bârlad, au aderat la Asociația România Dreaptă.

Profesorul Gheorghe Piperea, Președintele Asociației România Dreaptă, consideră că odată cu aprobarea Acordurilor petroliere au fost încălcate numeroase prevederi legale, constituționale și ale C.E.D.O., dezvoltate în plângerea prealabilă depusă la Guvern. Mai mult, demersurile demarate de cele cinci ONG-uri, alături de peste 3 000 de persoane fizice din regiunile afectate, cu precădere din zona Bârlad, au reale şanse de reuşită. În cazul în care Guvernul nu revocă Hotărârile de Guvern atacate, urmează ca instanţele de judecată să constate nulitatea acestora. Amplul proces colectiv început odată cu plângerea prealabilă depusă la Guvernul României trebuie să demonstreze că interesele cetăţii nu sunt stabilite de corporaţii sau de lobby-ştii acestora, ci de cetăţenii care suportă consecinţele fracturării hidraulice.

De asemenea, acest demers reprezintă o bună oportunitate pentru actualii guvernanți să demonstreze că promisiunile de a nu permite exploatarea gazelor de șist în România aveau fundament.

În același sens, Bogdan Grecescu, asistent campanii Greenpeace România declară: Greenpeace România solicită Guvernului să renunțe la proiectele de exploatare a gazelor de șist, care în prezent amenință sănătatea oamenilor și a mediului și să încurajeze dezvoltarea surselor alternative, regenerabile de energie.

Parlamentul European recomandă interzicerea exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.

Exploatarea acestor formaţiuni (de șist) prezintă așadar cele mai ridicate riscuri de mediu, astfel cum se arată într-un Studiu privind impactul extracției gazelor de șist și a petrolului de șist asupra mediului și a sănătății umane, efectuat de Direcția de Tematici și Politici Interne din cadrul Parlamentul European în iunie 2011.

Tehnologia fracturării hidraulice a fost interzisă în state cum sunt Franța, Bulgaria sau Irlanda.

Cel mai grav pericol al tehnologiei fracturării hidraulice îl reprezintă utilizarea excesivă a resurselor naturale. O resursă vitală, “donată” de către Statul Român companiei Chevron, prin acordurile petroliere publicate, este apa.  Astfel, Chevron poate utiliza oricâte surse de apă de suprafață sau subterane necesare desfășurării operațiunilor petroliere (clauza 8.1.4 din Acordurile petroliere aprobate prin  H.G. 188, 189 şi 190/2012, declasificate). Potrivit unor specialişti, se folosesc circa 116 000 m3 apă/sondă, pentru care se aplică un număr de doar 10 fracturări, iar, de regulă, se amplasează 6 sonde/km2. Mai mult, Chevron are acces la conductele petroliere, porturile, docurile și alte instalații, în cazul în care folosirea acestora îi este necesară pentru realizarea operațiunilor petroliere (art. 8.1.2 din Acordurile petroliere declasificate).

Astfel, prin exploatarea fără nicio limită a resurselor de apă, pe lângă încălcarea prevederilor legislației interne și internaționale a mediului, nu este avut în vedere nici interesul național.

Toate acestea sunt motive serioase pentru care, pe cale legislativă sau judiciară, această metodă – a fracturării hidraulice – ar trebui să fie interzisă.

Iustin ARMAȘU
avocat asociat PIPEREA ȘI ASOCIAȚII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.