Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
10 comentarii

Infractori sexuali se lupta in intanta pentru a li se permite accesul la retele sociale


1 iunie 2012 | JURIDICE.ro, Cristina RĂCHITĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Flux informații

Associated Press relateaza ca unii infractori sexuali înregistraţi ca atare in evidentele serviciilor specializate americane, carora le-a fost interzis accesul  la site-urile ce gazduiesc reţele sociale, se lupta în instanţele de judecată, contestand, uneori cu succes, multe dintre restricţiile impuse lor, sustinand ca acestea reprezinta adevarate încălcări ale libertăţii de exprimare şi ale dreptului lor de a participa la discuţii publice on-line.

Disputa juridica pune in balanta pe de o parte presiunea venita dinspre opinia publica scandalizata de infractiunile sexuale si pe de alta parte pretentia statelor americane de a oferi garanţii de libertate individuală chiar si in contextul schimbărilor profunde de comunicare aduse de către Facebook, LinkedIn şi zeci de alte site-uri.

Instanţele au permis mult timp statelor federale americane să introducă restricţii privindu-i pe infractorii sexuali condamnaţi, controland unde locuiesc şi muncesc şi cerându-le să se înregistreze in evidentele politiei. Dar utilizarea tot mai ampla a reţelelor sociale de comunicare ridică probleme juridice noi.

Interdicţiile impun, in general, infractorilor să nu se inregistreze in reţelele sociale sau pe formuri  sau sa nu foloseasca programele de mesagerie on line – doar câteva dintre instrumentele virtuale despre care aparatorii libertăţilor civile spun că au devenit practic indispensabile in exercitarea dreptului la liberă exprimare.

După ce au ascultat pledoariile, judecătorii din două state federale diferite au cenzurat reglemetari sau părţi ale unor reglementari de acest fel pe care le-au considerat prea restrictive. În Nebraska, o decizie a permis infractorilor sexuali să acceada la reţelele sociale. Şi în Louisiana, o nouă lege permite infractorilor sa foloseasca Internetul pentru cumparaturi, lecturarea ştirilor şi schimbul de mesaje prin e-mail.
Autorităţile insistă că interdicţiile se referă la o problemă reală: nevoia de a proteja copiii de pedofilii care stau la panda pe site-uri sau formuri vizitate si de minori.

Ruthann Robson, un profesor de drept constituţional de la City University din New York, a declarat că interdicţiile ar putea fi, eventual, inlaturate de către Curtea Supremă de Justiţie Americana  în cazul în care judecătorii ar decide că instituirea lor este o chestiune ce este calificabila drept neconstituţionala.

Susţinători interdictiilor sustin insa ca acestea ii vizeaza in special pe recidivişti.

American Civil Liberties Union din Indiana, care contesta legea din statul Indiana din 2008, susţine că este neconstituţional a se interzice infractorilor sexuali, care nu mai sunt în închisoare sau în perioada de supraveghere dupa executarea pedepsei, sa utilizeze serviciile de bază on-line.

In aceasta cauza, reclamantul, mentionat deocamdata doar sub numele de  „John Doe”, a fost condamnat în anul 2000 pentru două capete de acuzare privitoare la infractiuni de exploatare a copilului şi a fost eliberat din închisoare în anul 2003, potrivit documentelor judiciare federale.
El se plange instantei ca nu poate transmite intrebari la dezbateri televizate si nu poate comenta pe site-urile de ştiri locale, deoarece acest lucru este conditionat de existenta unui cont pe Facebook, arata ACLU. El reclama si faptul ca nici nu poate comunica cu membri ai familiei sale din afara statului folosind reţeaua socială si nu poate posta profilul său de afaceri pe LinkedIn.

Reclamantul este, de asemenea, impiedicat de a supraveghea folosirea, de catre fiul său adolescent, a site-urilor de Internet sau de a verifica cererile dubioase de impritenire in reteau sociala trimise de terti copilul său, susţine ACLU.

Procurorii susţin că site-urile de socializare nu sunt singurele forme de comunicare.

„Adevărul este că telefoanele funcţionează încă. Persoanele, inclusiv infractorii sexuali inregistrati, se pot aduna în continuare sa discute, să dezbată şi chiar să oganizeze demonstratii publice,” a replicat Procurorul General Adjunct al statului Indiana, Arthur David.
Televiziunea şi radioul sunt încă larg răspândite şi permit preluarea apelurilor telefonice in talk-show-uri. Ziarele încă mai acceptă scrisori către editor, a adăugat el.

ACLU sustine ca exista un precedent favorabil pretentiilor lui John Doe. Ar fi vorba de pronuntarea , în Louisiana, a unei hotărâri in februarie 2012, prin care un judecator federal a constatat că interdicţia a fost excesiva şi ” a restrâns în mod nejustificat multe activităţi obişnuite, care au devenit importante in viaţa de zi cu zi.”

Prin urmare, parlamentarii din Louisiana au adoptat o nouă lege în cursul lunii mai, care defineşte mai precis ce site-uri sunt vizate de interdictii. Site-uri de ştiri şi cele guvernamentale, serviciile de e-mail şi cumpărături on-line sunt excluse de la restrictiile de acces privitoare la unele persoane stabilite prin noile norme, la fel si site-urile de photo-sharing si cele de mesagerie on-line. Reglementarea va intra în vigoare la 1 august in acest an.

Dar, instanţele continuă să se confrunte cu problemele judiciare ridicate în Indiana şi Nebraska, mai ales dupa ce un judecător federal a inlaturat în 2009 o parte a unei reglementari care includea o interdicţie de socializare virtuala. O alta actiune judiciara similara, vizand ridicarea interdictiei, declansata de un infractor sexual din statul american Omaha are stabilit termen de judecata în luna iulie.

Cristina RĂCHITĂ
avocat, Baroul București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică