« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Grupul de TVA sau cum iti optimizezi activitatea in mod eficient
01.06.2012 | Adrian TEAMPĂU, Adrian TEAMPĂU

JURIDICE - In Law We Trust

Cu toții știm cât de anevoioasă este rambursarea TVA de la bugetul statului, mai ales acum când România traversează o perioadă economică relativ dificilă.

Fluxul de numerar al multor companii este afectat de întârzierea cu care banii datorați de stat intră efectiv în contul contribuabilului. Există însă câteva metode prin care acest dezavantaj poate fi eliminat. Una dintre soluții este formarea unui grup de TVA.

Grupul de TVA este o oportunitate a cărei aplicabilitate a fost lărgită în urma modificărilor legislative de la începutul acestui an. Până atunci, numai marii contribuabili puteau aplica pentru formarea unui grup de TVA. Acum însă lucrurile s-au schimbat și toate societățile care fac parte din același grup de firme pot implementa această structura.

Ideea este simplă: companiile își compensează pozițiile într-un decont de TVA consolidat, ajustându-și sumele de plată cu sumele de rambursat. De precizat că o înregistrare suplimentară în scopuri de TVA pentru implementarea grupului fiscal unic sau alte modificări de ordin contabil nu sunt necesare.

Există, desigur, câteva cerințe pentru ca minimum două companii să formeze un grup fiscal. Cea mai importantă este deținerea în proporție de minimum 50% din capitalul societăților în cauză de către aceiași acționari.
Avantajul major al acestei structuri este optimizarea fluxului de numerar. Astfel, o companie aflată în poziție de rambursare primește instant numerar din partea companiei aflate în poziție de plată, fără să aștepte rambursarea de TVA, care de cele mai multe ori este un proces anevoios.

Avantajul optimizării este și mai important în contextul în care una dintre companiile din grup se află încă în faza de investiții sau efectuează doar exporturi/ livrări intracomunitare.

Spre exemplu, o companie care activează în sectorul producției / distribuției și înregistrează constant TVA de plată, își poate compensa acest TVA cu suma de TVA deductibilă înregistrată de o altă companie din grup care efectuează exporturi/ livrări intracomunitare. În acest fel, fluxul de numerar al societății care efectuează exporturi nu va fi afectat de o rambursare întârziată a TVA.

Grupul de TVA poate funcționa și în cazul unei companii care se află în faza de investiție (ex. linie de producție sau domeniul imobiliar) și o companie din grup care se află în poziție de TVA de plată.

În concluzie, există modalități de structurare inteligentă a unui grup de companii din punct de vedere fiscal, acestea putând avea un impact major asupra avantajului competitiv pe care grupul îl are în piață. Așadar, există facilități fiscale prevăzute de legislație încă necunoscute sau neaplicate de către companii. Iar neaplicarea acestora nu conduce decât la dezavantaje sau costuri de oportunitate nejustificate.

Deloitte Tax furnizează asistență companiilor locale și internaționale în diverse aspecte – consultanță strategică în domeniul fiscal, planificare fiscală internațională, impozite directe, revizii fiscale, fuziuni și achiziții, stabilirea prețurilor de transfer, impozite indirecte, servicii de detașare internațională, alerte fiscale, servicii de contabilitate și salarizare.

Adrian TEAMPĂU
Tax Manager, Deloitte Tax SRL

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Grupul de TVA sau cum iti optimizezi activitatea in mod eficient”

  1. „Grupul de TVA sau cum iti optimizezi activitatea in mod eficient”

    exprimare pleonastică.

    Poţi să optimizezi activitatea în mod ineficient?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.