Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 1 iunie 2012
04.06.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Dare de mită, complicitate la infracțiune de abuz în serviciu contra intereselor publice ș.a. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul teritorial Pitești

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

PENESCU GHEORGHE CORNEL, acționar majoritar al S.C. PIC S.A. Pitești, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fostă ONIŢA S.R.L.), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– dare de mită, în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție,
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, în formă continuată,
– instigare la infracțiunea de evaziune fiscală;

PIECA GHEORGHȚĂ, administrator al S.C. FOTBAL CLUB 2005 S.A. Pitești, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de dare de mită în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție,
– evaziune fiscală,

GRIGORE GHEORGHE, fost director executiv adjunct al activității de inspecție fiscală din cadrul A.N.A.F. – D.G.F.P. Argeș, actualmente consilier superior în cadrul aceleiași instituții, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– luare de mită în formă continuată,
– instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– instigare la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, în formă continuată,

WEISS LUCIA, director economic la SC PIC S.A, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție,
– complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală,

CEAUȘESCU ADRIAN, BEJENARIU CONSTANTIN-DARIUS și ENESCU FLORINA, inspectori în cadrul D.G.F.P. Argeș,
în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală,
– fals intelectual, săvârșit în scopul de a ascunde și de a realiza scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 23 mai 2006 – 21 octombrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, în calitate de acționar majoritar al SC PIC S.A. și, prin intermediul acestei societăți, acționar majoritar al SC FOTBAL CLUB 2005 S.A. Pitești, a oferit și a remis inculpatului Grigore Gheorghe, atât direct cât și prin intermediul inculpatului Pieca Gheorghiță, administrator al SC PIC S.A., sume de bani și bunuri în cuantum total de 9.381 lei. Banii și bunurile au fost date pentru ca inculpatul Grigore Gheorghe, în calitatea sa de director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Argeș să își încalce atribuțiile de serviciu și să favorizeze societățile din grupul PIC controlate de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel.
Ca urmare, în cursul lunii octombrie 2008, la cererea inculpatului Grigore Gheorghe, inculpații Ceaușescu Adrian, Bejenariu Constantin Darius și Enescu Florina, în calitate de inspectori în cadrul D.G.F.P. Argeș, au întocmit un raport de inspecție fiscală, cu mențiuni nereale, care a avut drept consecință favorizarea firmelor controlate de Penescu Gheorghe Cornel și prejudicierea bugetului de stat cu suma de 572.280 lei reprezentând TVA.
De asemenea, echipa de control care a întocmit raportul de inspecție a fost desemnată de inculpatul Grigore Gheorghe la cererea lui Penescu Gheorghe Cornel.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 572.208 lei.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Ceaușescu Adrian, Bejenariu Constantin – Darius, Enescu Florina.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeș.

***

Luare de mită. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul teritorial București

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor GHIRIȘAN OLIWER şi STĂNESCU VICTOR LAURENȚIU, lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În ziua de 16 mai 2012, inculpații Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu, în calitate de lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, Serviciul Supraveghere Fiscală și Coordonare Echipe Mobile, au pretins unui denunțător (persoana fizica autorizată care comercializează produse energetice accizabile) suma de 7.000 lei, iar la data de 17 mai 2012, în urma negocierilor purtate cu privire la cuantumul sumei, au primit de la acesta suma de 5.000 lei, pentru ca în schimb să nu consemneze în procesul verbal o serie de nereguli constatate cu ocazia unui control inopinat, nereguli care ar fi atras sancționarea cu amendă contravențională între 20.000 lei și 100.000 lei, confiscarea încasărilor pe o durată de 20 de zile și chiar suspendarea temporară a activității firmei denunțătorului.

La data de 17 mai 2012, la primirea de către inculpatul Stănescu Victor Laurenţiu a sumei de 5.000 lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 17 mai 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 337/VIII/3 din data de 17 mai 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

>> sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti