Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Condamnari impotriva Romaniei – 31 mai 2012
05.06.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Secţiuni: CEDO, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 31 mai 2012:

1. hotărârea în cauza Jarnea și alții vs. România

Reclamanții, proprietari ai unor bunuri imobile naționalizate în timpul regimului comunist, au invocat încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale (Protecția proprietății).

Deși obținuseră hotărâri ale instanțelor naționale prin care le era recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor, reclamanții, datorită legislaţiei defectuoase şi a lacunelor juridice existente în OUG nr. 40/1999, au suferit restricții privind dreptul lor de proprietate.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 1 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale (Protecția proprietății), acordând fiecărui reclamant 5.000 EUR drept despăgubiri materiale și morale, precum și cheltuieli de judecată.

>> Hotărârea

2. hotărârea în cauza Lazăr vs. România

Reclamantul, domnul Andrei Lazăr, a fost reprezentat de către T. Barbacioru, avocat în cadrul Baroului București.

Reclamantul, inculpat într-o cauză în care era suspectat că a facilitat transportul pe teritoriul românesc a diverse cantități de droguri, a fost ținut în arest preventiv, de pe data de 20 iunie 2003 până pe data de 5 octombrie 2005, când instanța l-a condamnat la 8 ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 5 alineat 3 (Dreptul la libertate și siguranță) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând 3.000 EUR despăgubiri morale.

>> Hotărârea

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti