Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Primul seminar de pregatire a judecatorilor din instantele romanesti pe teme de dreptul concurentei
06.06.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Săptămâna trecută s-a desfăşurat primul seminar de pregătire a judecătorilor din instanţele româneşti pe teme de dreptul concurenţei.

Au fost prezenţi 22 de judecători din cadrul Tribunalelor şi Curţilor de Apel din ţară.

Experţii români şi străini au prezentat aspecte specifice dreptului concurenţei, aspecte legislative la nivel european, românesc şi la nivelul altor ţari membre UE (Ungaria, Belgia).

Seminarul a fost deschis miercuri 30 mai de către Cristina BUTACU, Direcţia Juridic-Contencios, Consiliul Concurenţei. Prezentarea dnei Butacu s-a axat pe definirea practicilor anticoncurenţiale interzise de legislaţia naţională şi europeană (Art. 101 şi 102 din TFUE; Art.5 şi 6 din Legislaţia Naţională a Concurenţei): înţelegeri, decizii de asociere, practici concertate şi abuz de putere dominantă. Dna Butacu a continuat prezentarea cu exemple concrete din jurisprudenţa specifică.

A doua zi a seminarului a debutat cu prezentarea dlui Daniel Gavril OLAR – Lector universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice. Dl. Olar a prezentat restricţiile verticale de concurenţă. Practicile restrictive de concurenţă au trei forme principale de manifestare, respectiv acordurile încheiate între agenţii economici, deciziile asociaţiilor de agenţi economici şi practicile concertate. După poziţia părţilor în procesul de producţie sau de distribuţie al produselor ori serviciilor, se disting, de asemenea, restricţii orizontale de concurenţă, la care participă agenţi economici situaţi la acelaşi nivel al producţiei sau distribuţiei şi restricţii verticale de concurenţă care implică agenţi economici situaţi la nivele diferite. De regulă, deciziile asociaţiilor de agenţi economici şi practicile concertate se manifestă ca restricţii orizontale de concurenţă, în timp ce acordurile încheiate între agenţii economici pot genera restricţii de concurenţă atât în plan orizontal cât şi vertical. Interesul practic al problematicii restricţiilor verticale de concurenţă presupune în final determinarea dacă, şi în ce măsură, acordurile convenite pentru distribuţia de bunuri şi servicii, care conţin aproape inevitabil restricţii de concurenţă, sunt compatibile cu legislaţia aplicabilă.

Dna Diana UNGUREANU, formator INM, formare iniţială – Drept comercial şi judecător la Curtea de Apel Piteşti a incheiat această zi de seminar cu o prezentare a jurisprudenţei recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în domeniul concurenţei. Au fost prezentate şi analizate cazuri şi hotărâri ale CJUE, relevante şi pentru jurisprudenţa naţională: Hotărârea Curţii din 10 septembrie 2009 în Dosarul C-97/08 P Akzo; Hotărârea Curţii din 3 septembrie 2009 în Dosarul C-327/07 P Bolloré ; Hotărârea Curţii din 4 iunie 2009 C-8/08 T-Mobile ; Hotărârea Curţii din 6 octombrie 2009 C-501/06 P GlaxoSmithKline.

A treia zi a seminarului a fost integral dedicată experţilor străini, doi avocaţi din cadrul unor renumite firme de avocatură la nivel UE: Petar CIMENTAROV, CONTRAST European and Business Law, Zaventem, Belgia şi Dr. Ádám MÁTTYUS – Partner Kinstellar’s Budapest office, şef al biroului în domeniul concurenţei şi a practicii anti-trust.

Prezentarea dlui Cimentarov s-a axat pe descrierea rolului instanţelor naţionale în aplicarea dreptului concurenţial, iar dl Mattyus a prezentat evoluţii recente în aplicarea dreptului concurenţial de către autorităţile din domeniu şi instanţe.

Programul va continua cu un al doilea seminar, care se va derula în perioada 4-6 iulie 2012, la Predeal. La solicitarea avocaţilor, care nu sunt grup ţintă în proiect, dar vor putea participa cu plata unei taxe, se vor derula 2 seminarii în paralel, unul pentru judecători şi unul pentru avocaţi.

Speakerii pentru acest seminar sunt:

  • Valentin MIRCEA, vicepreşedinte Consiliul Concurenţei
  • Daniel Gavril OLAR – Lector universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice
  • Diana Ungureanu, formator INM, formare iniţială – Drept comercial şi judecător la Curtea de Apel Piteşti
  • Luciano PANZANI, President of the First Instance Court of Torino ( Tribunale di Torino)
  • Luca PERILLI, Judge, Tribunale di Rovereto, Italy
  • Fabio FILPO, lawyer specialized in antitrust and telecommunications, associate, FratiniVergano – European Lawyers, Belgium
  • Francesco LIBERATORE, lawyer specialized in antitrust and pharmaceuticals, associate, Jones Daz, London, UK

Înscrierile pentru acest seminar se pot trimite până la data de 12 iunie 2012. Taxa de participare pentru avocaţi este de 450 de euro (include 2 nopţi de cazare, single, la Hotel Orizont Predeal, 5 mese, pauzele de cafea şi mapa cu materialele suport din cadrul seminarului).

Persoană de contact: Ramona Diaconu, telefon: 0731 909 910, email: Ramona@freedomhouse.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti