Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Familie, Opinii

Dar barbatii?! O replica la „Sotiile independente din Romania”

11 iunie 2012 | Simona CIMPOCA, Simona CIMPOCA

Oare faptul că iniţial am scris în titlu, inconştient, „bărbaţii” cu literă mare poate avea o semnificaţie? Este posibil oare ca femeile să perceapă bărbaţii, chiar la nivel subconştient, ca pe nişte elemente de forţă ale naturii umane, ca pe o putere însăşi, ca pe un lucru suprem? Ştim că perpetuarea speciei presupune acţiunea egală a femeii şi a bărbatului. Dar, în afara procesului de reproducere, bărbaţii au un alt rol în viaţa femeilor şi un alt rost pe pământ? Conduc ei lumea? Conduc ei parte din existenţa soţiilor lor sau sunt conduşi de către acestea?

Într-un cuplu, se întâmplă adesea să intervină probleme pe seama autorităţii sau competenţelor partenerilor. Din acest punct de vedere, în general bărbatul este însărcinat cu luarea deciziilor privind lucrări de amenajare/reamenajare, el plăteşte cumpărăturile la piaţă sau la mall, putând face şi observaţii pe marginea subiectului „preţ”, el decide asupra necesităţii unei afaceri noi în familie, care să suplimenteze veniturile, el ştie care este maşina potrivită pentru cuplu, are voie să meargă în service cu ea ori de câte ori simte că este necesar şi tot el hotărăşte plecările de acasă ale soţiei şi oportunitatea lor.

Doamnelor şi domnişoarelor, cum vedeţi aceste lucruri? Pentru câte dintre exemplele de mai sus aţi dat din cap în sens de reproş, totuşi afirmativ?

Domnilor, ceea ce urmează vă va da posibilitatea să faceţi acelaşi lucru, gândindu-vă la soţiile dumneavoastră sau la anumite femei pe care le-aţi cunoscut.

Pentru că uneori competenţa în cuplu i se cuvine soţiei, nu şi autoritatea însă, voi apela cu încredere la realitatea înconjurătoare care ne va demonstra că nu numai bărbatul reprezintă puterea şi elementul decisiv în familie. Deşi în acest articol am susţinut cu tărie cauza femeilor dependente de soţii lor, fiind un lucru extrem de cert acela că, în România, majoritatea cuplurilor se dezvoltă urmând politica „Bărbatul decide!”, opinia mea de astăzi va fi orientată către acel procent minoritar de cupluri în care femeile sunt „reginele” familiei. Deşi Noul cod civil reglementează deopotrivă independenţa bărbatului şi a femeii în cuplu, prin articolul 310 (Un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ), sunt cazuri care demonstrează neaplicarea sa.

Un bărbat este, prin natura sa, puternic, hotărât, inspiră teamă, respect, curaj, vigilenţă, vitejie, încredere. Totuşi, câteodată, aceste atribute sunt transferate femeii în cuplu. Fie că intrarea ei în căsnicie se face o dată cu aceste însuşiri, fie că ea le învaţă pe parcursul vieţii alături de soţul său, femeia ajunge să stăpânească existenţa bărbatului, fără ca acesta să mai poată face ceva. El se trezeşte pus în faţa faptului împlinit şi nu-şi poate da seama cum s-a întâmplat să fie păcălit. Domnilor, pe lângă atributele de mai sus, femeile mai au alte câteva arme în dotare, care le ajută să devină atotstăpânitoare fără a cere cuiva permisiunea. Sunt acele femei seducătoare, hotărâte, capabile să îşi atingă scopurile, care, pentru acest lucru, fac uz de frumuseţea lor, de şarmul lor sau chiar de acel gram de nebunie ori paranoia, care poate da lovitura într-o relaţie în care soţul are foarte multă iubire de împărţit. Din acest punct de vedere, probabil că deja aveţi în minte imaginea unui cuplu în care ea, mai tânără cu câţiva ani, adorată de soţul ei, consideră că i se cuvine orice lucru, drept pentru care, cu tact, îl convinge să-i cumpere o casă de vacanţă, o maşină nouă, haine scumpe sau doar bijuterii. El cedează insistenţelor, deşi îşi dă seama, într-o anumită măsură, că cerinţele ei sunt prea mari. Consideră că, în lupta pentru iubire, mai şi pierzi, aşa că îi oferă soţiei sale (cea mai scumpă persoană din lume) tot ceea ce îşi doreşte.

Acest scenariu este totuşi unul destul de extrem, fiind mai rar întâlnit în societatea românească bazată pe clasa medie a populaţiei. Mult mai adesea avem de-a face cu acele cupluri în care ameninţările cu divorţul sau cu plecarea de acasă sunt la ordinea zilei. În aceste cazuri, femeile se auto-declară stăpâne pe corespondenţa privată a soţilor şi pe relaţiile de prietenie ale acestora cu alţi oameni. Întors de la serviciu, bărbatul se întinde pe canapea şi aţipeşte. În acel moment, soţia aleargă către haina lui, scoate mobilul din buzunar şi începe să butoneze. „Apeluri efectuate”, „apeluri primite”, „apeluri pierdute”… „Mesaje trimise”, „mesaje primite”, „ciorne”… Câteva numere noi. Începe scandalul. Dacă nu găseşte nimic, devine morocănoasă, de parcă ar fi aşteptat acea ocazie pentru a declanşa reacţia sa de isterie. Soţul ajunge acasă de la serviciu. Intră la duş, după ce şi-a deschis laptopul să trimită un mail şefului. Soţia aleargă către birou, unde analizează cu atenţie căsuţa de mail. În inbox, un mesaj de la Andreea, care îl anunţă că peste câteva zile are loc reuniunea de la absolvirea facultăţii. „Mie când aveai de gând să-mi spui???”…

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Soţul îşi sună soţia s-o anunţe că în seara asta merge în oraş cu colegii să vadă meciul. Ea îi declară război: în weekend nu mai merg la părinţii lui, dacă nu vine acasă imediat după serviciu.

El are delegaţie săptămâna viitoare. Va trebui să plece la Constanţa alături de câţiva colegi. Ea îl înştiinţează a doua zi că şi-a luat concediu, pentru a fi alături de el într-un loc atât de frumos…

Multe alte exemple aşteaptă să fie descoperite, unde găsim aproape întotdeauna o soţie care aplică acte de violenţă emoţională asupra soţului, şantaj emoţional, afectivitate dusă până la extrem înainte de a obţine un lucru, după care scăderea drastică a intensităţii sentimentelor, ce poate duce la dezechilibrul psiho-afectiv al bărbatului. De ce există aceste cazuri? Unde se pierd forţa masculină, puterea de decizie, curajul şi vitejia? Probabil că undeva în puterea de seducţie a femeii…

Simona CIMPOCA
student, Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
intern Societatea de Ştiinţe Juridice

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories