Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noi modificări ale Codului fiscal
12.06.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 384 din data de 7 iunie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgent a Guvernului nr. 24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

1. Cea mai importanta noutate o reprezinta majorarea plafonului la care persoanele juridice si persoanele fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Astfel, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 euro la 65.000 euro (calculat la cursul de schimb comunicat de  BNR la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie), respectiv 220.000 lei. Contribuabili pot opta sa nu se inregistreze in scopuri de TVA in masura in care veniturile din activitati impozabile nu depasesc limita de 220.000 lei.
Noul plafon de scutire va intra in vigoare la 1 iulie 2012, fiind prevazute prevederi tranzitorii pentru aplicarea lui in anul 2012.

2. Alta modificare a Codului fiscal vizeaza limitarea  la 50% a dreptului de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
Aceasta restrictie nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, precum si urmatoarelor categorii de vehicule rutiere:
– vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
– vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
– vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
– vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
– vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
– vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

3. Actul normativ aduce modificari si in ceea ce priveste impozitul pe profit, stabilind deductibilitatea in procent de 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere mentionate mai sus.

4. Se introduc prevederi care stabilesc deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor cu provizioanele/ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului.

5. Se modifica prevederile referitoare la impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.  Astfel, castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei anuale privind venitul realizat.

6. Se introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti