O zi la penitenciar prin ochii studenților
12 iunie 2012 | Laurențiu ASAFTEI
Studiind atât Codul Penal în vigoare cât şi Noul Cod Penal, observăm că acesta din urmă este mult mai permisiv în cazul majorităţii infracţiunilor. Durata pedepselor privative de libertate se reduce, pe alocuri se înjumătăţeşte.
Mergând pe principiul dezvoltării personale prin interacţiunea cu un astfel de mediu şi aprofundării cunoştinţelor juridice conturate în cadrul seminariilor ţinute de acesta, cu regularitate în ultimii 4 ani de zile, domnul profesor Niculae Gamenț a oferit posibilitatea studenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii Româno-Americane să viziteze Penitenciarul Rahova astfel încât participanţii să fie iniţiaţi în tainele disciplinei penale luând la cunoştinţă despre ultima fază a procesului penal şi anume detenţia…
Penitenciarul Rahova este situat la 8 kilometri de centrul Capitalei, pe şoseaua spre oraşul Alexandria. Construcţia sa a început în anul 1991 pe amplasamentul vechiului penitenciar, darea în folosinţă a acestuia făcându-se în etape începând cu anul 1997.
Vizita studenţilor la locaţia mai sus amintită a început cu câteva instrucţiuni referitoare la conduita pe care aceştia sunt obligaţi să o respecte.
După un control riguros, studenţii au trecut de poarta penitenciarului. Chiar dacă majoritatea acestora auzind de comiterea unor infracţiuni ce-ar putea priva făptaşul de libertate l-ar condamna fără să clipească la mulţi ani de detenţie, cu toţii recunosc faptul că au păşit pentru câteva ore într-o altă lume, lume pe care cu greu ţi-o poţi imagina aflându-te în libertate…
Studenţii au făcut turul penitenciarului în prezenţa domnului comisar şef Marian-Cornel Popescu în calitatea sa de director al instituţiei, acesta prezentându-le detalii despre unitate şi răspunzând la orice întrebare venită din partea celor prezenţi.
Participanţii au aflat că unitatea are începând cu anul 2007 calitatea de penitenciar pentru bărbaţii condamnaţi în regim închis, dar are şi arestaţi preventiv. Penitenciarul are 7 secţii de deţinere interioară şi o secţie de deţinere exterioară, cu un număr total de 237 camere, fiecare dintre acestea fiind dotată cu un număr de 4 până la 10 paturi individuale. Capacitatea totală de deţinere este de 1685 locuri la sediul penitenciarului şi încă 40 de locuri la secţia de deţinere exterioară (denumită şi gospodăria agrozootehnică).
Deţinuţii au la dispoziţie săli de forţa, magazine, cabinete medicale, terenuri de sport, ateliere, o biserică, un spital dar şi o unitate de instruire şcolară (de pe băncile căreia deţinuţii pot obţine o diplomă de 4 clase). În cadrul secţiei de detenţie cu regim deschis persoanele privative de libertate au posibilitatea de a merge să muncească beneficiind atât de zile libere cât şi de o remuneraţie bănească.
Penitenciarul Rahova derulează programe de intervenţie educativă şi anume:
– programe educaţionale în sensul adaptării la viaţa din penitenciar, educaţie pentru viaţa de familie, educaţie juridică şi pentru reintegrarea în societate
– programe terapeutice ce au la bază consilierea individuală şi de grup, terapia prin muzică şi teatru, care ajută la diminuarea agresivităţii
– programe de timp liber cum ar fi editarea de reviste proprii, emisiuni de radio-tv, cercuri de pictură, scluptura, piese de teatru etc.
În ceea ce priveşte combaterea şi prevenirea corupţiei, în anul 2001 în penitenciarul Rahova au fost montate sisteme de bruiaj al eventualelor telefoane mobile introduse fraudulos în spaţiul de detenţie cât şi sisteme video de supraveghere a spaţiilor de detenţie.
Secţia 7
Secţia 7 este secţia modernizată printr-un proiect finanţat de EEA Norvegia în cadrul căreia se află NOVA, o comunitate terapeutică, cu o structură organizatorică foarte bine pusă la punct pentru sprijinirea persoanelor privative de libertate foşti consumatori de droguri şi pentru reintegrarea acestora în societate.
În această secţie studenţii au întâlnit un număr de 14 persoane foarte atent selecţionate, care par nişte simpli cetăţeni, dar care se deosebesc de aceştia prin faptul că într-un moment de slăbiciune din viaţa lor au avut un compartament deviant, care i-a adus în închisoare. Fiind totuşi nişte persoane foarte deschise, le-au povestit vizitatorilor cu lux de amănunte despre viaţa lor, de ce au ajuns acolo, despre programul din comunitatea respectivă şi nu în ultimul rând despre cât de mult regretă faptele pe care le-au comis.
Pentru ca vizita participanţilor să se termine într-o notă pozitivă, directorul penitenciarului le-a povestit studenţilor că un deţinut a dat în judecată închisoarea pentru că, susţine el, încalcă dreptul la un mediu sănătos al prizonierilor care, din cauza antenelor de bruiaj ar fi supuşi unui mediu poluat electromagnetic…
* material realizat pe baza relatărilor şi impresiilor studenţilor Teodor COMĂNEANU, Alina TELEC-AVRIGEANU, Roxana MANEA, Ines-Ernestine POPOVICI şi Loredana-Maria MARINOIU, studenţi la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro