Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Reducerea onorariului avocatului. Efectele asupra contractului de asistenta juridica


13 iunie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în condițiile în care cererea reclamantei a fost anulată ca insuficient timbrată, cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţial în cuantum de 10.000 lei sunt nejustificate și în mod corect au fost reduse de instanța de apel, acestea nefiind proporționale cu amplitudinea şi complexitatea activităţii depuse de avocaţi. Cu privire la posibilitatea instanței de a restricționa onorariile avocaților, Înalta Curte a arătat că este important de reținut faptul că în cazul aplicării art. 274 alin. (3) C. proc. civ., instanţa judecătorească nu intervine în contractul de asistenţă juridică încheiat între părţi, adică nu împiedică executarea acestuia, nici nu-l, modifică şi nici nu-l anulează. În această situaţie, raportul juridic care a luat naștere prin încheierea contractului de asistenţă juridică se menţine, instanţa având doar posibilitatea să mărească sau să micşoreze cuantumul cheltuielilor de judecată la care urmează a fi obligată partea care cade în pretenții. (Decizia nr. 512 din 3 februarie 2011 pronunțată de Secția comercială a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect recursul împotriva hotărârii de reducere a onorariului avocațial)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii