Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Profesiile juridice. De ce castigam noi bani


14 iunie 2012 | Andrei SĂVESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Opinii

Juristii nu sunt oameni de afaceri

Juristii nu sunt oameni de afaceri. Nu obtinerea banilor este preocuparea lor principala, ci legea si, intr-o masura insemnata, dreptatea.

De ce castiga bani juristii

Dreptatea nu este ceva usor de facut, din pricina ca oamenii sunt inclinati spre nedreptate. Ei cauta sa-si satisfaca dorintele. Din acest motiv, munca juristilor este valorizata social, adica societatea si particularii dau mult parale pe dreptate. Am glumit. In realitate, juristii castiga bani pentru ca sunt implicati in conflictele dintre oameni, fie conflicte potentiale (notarii, consilierii juridici), fie conflicte in toi (magistratii, arbitrii, avocatii, executorii). Ca si alti oameni, juristii primesc bani in functie de acceptabilitatea, importanta sociala, calitatea si cantitatea activitatii lor. Profesiile juridice au o importanta sociala cu totul remarcabila.

Daca totusi banii sunt foarte importanti

Daca totusi obtinerea banilor este preocuparea principala, exista mai multe cai, pentru juristi, de a obtine bani, dintre care doar una este strans legata de munca juridica: spaga.

Spaga. Spaga este o importanta sursa de bani. Intrucat juristii detin, inevitabil, pozitii cheie in societate, ei pot favoriza sau incurca obtinerea satisfactiilor de catre alti oameni, dispusi sa plateasca pentru a obtine satisfactie. Spaga este atat de importanta incat are o reglementare juridica speciala, de drept penal: mita. A obtine bani pe aceasta cale este tot mai greu, pentru ca este din ce in ce mai riscant sa iei spaga si pentru ca este din ce in ce mai riscant si sa dai spaga.

Afaceri. O alta modalitate importanta de a obtine bani este campul larg al afacerilor. Din pacate in afaceri background-ul socio-familial este esential. Afacerile nu se fac de unul singur si nu se fac doar pentru sine, ci in grup si pentru grup. Daca legaturile de sange sau de alta natura nu te plaseaza intr-un grup, afacerile sunt atat de greu de facut incat nu reprezinta o optiune realista pentru a castiga bani, din pricina ca reusita are caracter exceptional, nu este o regula.

Secretariat. Nu suna bine, dar aceasta cale este foarte potrivita pentru a avansa rapid intr-o organizatie. Activitatea de secretariat a persoanelor cu studii juridice care pot face asta va fi usor remarcata daca este desfasurata la un nivel calitativ foarte bun. Iar un jurist bun este capabil sa realizeze activitati de secretariat la un nivel foarte bun, desigur, doar cine poate mai mult poate si mai putin… Datorita proximitatii fata de factorul de decizie, pozitia celui implicat in activitati de secretatiat poate sa devina foarte repede atat de importanta incat seful sa aprecieze ca munca de buna calitate a juristului, care porneste de jos, trebuie valorificata mai bine pe o alta pozitie in ierarhie, mai inalta si, deci, mai banoasa.

Inventia. A fi creativ, inventiv este foarte accesibil pentru un jurist. De fapt creativitatea este o aptitudine necesara oricarui jurist, caci el trebuie sa interpreteze textele legale pentru a le aplica la situatii la care altcineva nu se gandise, iar legiuitorul cu atat mai putin. Inventivitatea dusa la un nivel inalt, impreuna cu o buna cunoastere a mecanismelor juridice, este de natura sa aduca beneficii uriase, datorita randamentului mare al alocarii de efort/timp. Spiritul ludic dublat de seriozitate in abordare si hipermotivatie in actiune pot aduce juristului care nu este ghinionist mari satisfactii materiale.

Donatia. Donatiile (si in general liberalitatile) sunt pavajul unei vieti frumoase. A obtine marirea propriului patrimoniu prin donatii este cea mai usoara cale de a obtine bani. Din pacate, este necesar si animus donandi, ceea ce in practica diminueaza semnificativ posibilitatile de a obtine succes pe aceasta cale. Generozitatea este o pasare rara si destul de frivola. Nestatornicia in acest domeniu este o regula de capatai, intrucat echilibrul intre a da vorbe si a primi fapte este greu de mentinut.

Ah, si munca!

Mda… Si munca juridica este o cale de a obtine bani, dar nu multi. Nu este deloc usoara, se apeleaza la ea doar in lipsa de alte optiuni, pentru ca munca este transformarea in bani a sanatatii. Totusi, daca e facuta cu responsabilitate si dedicatie, munca poate aduce destul de multe castiguri. Daca obiectivul este sa obtii bani, atunci munca este o modalitate relativ accesibila, cu conditia sa-ti placa lucrurile pe care le faci zi de zi. Dupa parerea mea, nu este atat de rusinoasa precum se zice. Munca juridica poate oferi satisfactii zilnice sub forma micilor victorii si atingerii tintelor. Fericirea nu se obtine cu bani, nu-i asa? Scopul nostru ar trebui sa fie sa avem bucurii mici, in fiecare zi. Dupa parerea mea, juristii pot face asta mai usor decat oamenii cu alte ocupatii. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

dr. Andrei SĂVESCU
coord. JURIDICE.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică