« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

CJUE. Transmitere meciuri de fotbal. Justificarea limitarii compensatiei datorate de o statie de emisie
15.06.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat CJUE: Directiva serviciilor mass-media audiovizuale recunoaşte unei staţii de emisie posibilitatea de a dobândi drepturile exclusive de transmisie a unor evenimente de mare interes pentru public, precum meciurile de fotbal. O staţie de emisie care dispune de astfel de drepturi trebuie însă să permită celorlalte staţii de emisie stabilite în Uniunea Europeană să utilizeze extrase scurte pentru a le permite să difuzeze reportaje scurte de ştiri cu privire la aceste evenimente. În acest scop, această staţie de emisie trebuie să furnizeze celorlalte staţii de emisie accesul la semnalul său pentru a le permite să aleagă în mod liber extrase scurte. Potrivit directivei, compensaţia aferentă acestei utilizări nu poate depăşi costurile suplimentare generate direct de furnizarea acestui acces.

Sky difuzează în Austria prin satelit programul de televiziune digital codat „Sky Sport Austria”. Aceasta a dobândit drepturile exclusive de transmisie pe teritoriul austriac a anumitor meciuri ale UEFA Europa League pentru sezoanele 2009/2010 – 2011/2012. Potrivit propriilor indicaţii, Sky cheltuie mai multe milioane de euro anual pentru licenţă şi pentru costurile de producţie.

La cererea ORF (staţie de emisie publică austriacă), autoritatea austriacă de reglementare în materie de comunicaţii, KommAustria, a decis în decembrie 2010 că Sky trebuie să acorde ORF dreptul de a difuza reportaje scurte de ştiri cu privire la meciurile din cadrul UEFA Europa League la care participau echipe austriece. ORF trebuia doar să plătească către Sky o compensaţie pentru costurile de acces la semnalul prin satelit care, în speţă, erau nule.

Sky consideră că interzicerea sistematică a unei indemnizări a titularilor de drepturi exclusive de transmisie pentru a permite celorlalte staţii de emisie să utilizeze extrase scurte este inechitabilă. Bundeskommunikationssenat (Consiliul superior federal al comunicării, Austria), sesizat cu litigiul, solicită Curţii de Justiţie să stabilească dacă directiva, care limitează compensaţia la costurile suplimentare generate direct de furnizarea accesului la aceste extrase, constituie o atingere justificată adusă libertăţii de a desfăşura o activitate comercială şi dreptului de proprietate al titularilor de drepturi exclusive.

În concluziile prezentate astăzi, avocatul general Yves Bot arată că libertatea de a desfăşura o activitate comercială şi dreptul de proprietate sunt garantate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În opinia sa, dispoziţia contestată a directivei aduce atingere acestor drepturi fundamentale recunoscute titularilor de drepturi exclusive de transmisie întrucât aceştia nu mai pot decide liber asupra preţului la care intenţionează să cedeze accesul la extrase scurte ale unor evenimente.

Această încălcare este însă justificată şi, prin urmare, dispoziţia contestată a directivei nu este contrară Cartei drepturilor fundamentale. Astfel, prin intermediul acestei dispoziţii, legiuitorul Uniunii a stabilit un echilibru just între, pe de o parte, dreptul de proprietate şi libertatea de a desfăşura o activitate comercială ale titularilor drepturilor exclusive de transmisie şi, pe de altă parte, libertatea de a primi informaţii şi pluralismul mijloacelor de informare în masă. În plus, din perspectiva creării unui spaţiu de opinie şi de informare european, limitarea compensaţiei la costurile generate direct de furnizarea accesului este mijlocul cel mai eficient de a evita separarea difuzării informaţiilor între statele membre şi în funcţie de importanţa economică a staţiilor de emisie.

Avocatul general subliniază că atingerea adusă de dispoziţia contestată a directivei dreptului de proprietate şi libertăţii de a desfăşura o activitate comercială ale titularilor drepturilor exclusive este în mod semnificativ atenuată de un anumit număr de condiţii şi de limite care însoţesc dreptul la reportaje scurte. Astfel, acest drept există numai în ceea ce priveşte evenimentele de mare interes pentru public. În plus, extrasele furnizate pot fi folosite exclusiv în „programe de ştiri generale” şi numai pentru realizarea unor reportaje scurte de ştiri. În plus, durata extraselor scurte nu ar trebui să depăşească 90 de secunde. În sfârşit, obligaţia emiţătorilor secundari de a indica sursa extraselor asigură o publicitate titularilor de drepturi exclusive.

Avocatul general arată de asemenea că poziţiile adoptate atât de Verfassungsgerichtshof (Curtea Constituțională, Austria), cât și de Bundesverfassungsgericht (Curtea Constituțională Federală, Germania) nu modifică aprecierea sa. În opinia acestor instanţe, dreptul la reportaje scurte de ştiri nu ar trebui acordat cu titlu gratuit ci ar trebui să dea naştere la plata unei remuneraţii rezonabile sau a unei compensaţii corespunzătoare. Din această perspectivă, este avută în vedere luarea în considerare a costurilor de achiziţie a drepturilor exclusive. Or, în opinia avocatului general, ponderarea care trebuie efectuată între diferitele drepturi fundamentale în cauză nu impune în mod necesar acelaşi răspuns după cum este efectuată în cadrul naţional sau la nivelul Uniunii. În speţă, obligaţiile legate de finalizarea pieţei interne şi de apariţia unui spaţiu unic de informare militau în favoarea adoptării de către legiuitorul Uniunii a unei dispoziţii de compromis între acordarea cu titlu gratuit a unui drept la extrase scurte și participarea financiară a emițătorilor secundari la costurile de achiziție a drepturilor exclusive de transmisie.

>> Concluzii

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

 
Secţiuni: CJUE, Content, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD