Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

DLA Piper Romania: noul Regulament in domeniul protectiei datelor cu caracter personal aduce sanctiuni mari pentru companii
14.06.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Cosmina Simion, Head of Intellectual Property, Media and Technology DLA Piper România și Laura Leanca, Associate DLA Piper au prezentat miercuri, 13 iunie,  în cadrul unui seminar, principalele provocări generate de activitatea fără precedent la nivel european cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Schimbările, cuprinse în noul Regulament european, au un impact profund asupra modului în care societățile comerciale vor trebui să abordeze acest subiect în viitorul apropiat. Astfel, una dintre modificările aduse de Regulament este introducerea unor sancțiuni ce pot ajunge pana la  2% din cifra globală de afaceri a operatorului, în funcție de gravitatea faptei. În aceste condiții, o eventuală încălcare a legislaţiei de către o entitate din România poate atrage o amendă asupra cifrei globale de afaceri a grupului din care face parte.

Principalele schimbări aduse de noul Regulament european din domeniul protecției datelor cu caracter personal sunt legate de obținerea consimțământului, de autoritatea responsabilă și de obligația de notificare care va dispărea și va fi înlocuită cu obligaţia operatorilor şi împuterniciţilor de a menţine o documentaţie extensivă a operaţiunilor de prelucrare.

Pe lângă prevederile noului Regulament european, specialiștii DLA Piper au abordat în cadrul seminarului subiecte de interes din domeniul protecției datelor cu caracter personal, precum operațiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal, necesitatea obținerii consimțământului persoanelor vizate cu privire la prelucrarea datelor lor cu caracter personal sau procesarea datelor cu caracter personal în mediul on-line (rețele sociale, comerț electronic).

Potrivit specialiștilor DLA Piper, încălcări frecvente ale legislației de protecție a prelucrării datelor cu caracter personal se întâlnesc în domenii ce vizează comerțul electronic și site-urile de socializare.  „Având în vedere dezvoltarea făra precedent a Internetului și a încălcărilor din ce în ce mai frecvente, din ultima perioadă de timp, era necesară înăsprirea legislației și a sancțiunilor. Actuala legislație europeană în domeniu datează din 1995, când mai putin de 1% dintre europeni utilizau Internetul. Astăzi, în 13 din cele 27 de state membre UE, Internetul are un grad de penetrare de peste 70%. Un exemplu în acest sens este scurgerea de date a aproximativ 75 de milioane de utilizatori cu care s-a confruntat gigantul multimedia Sony în luna aprilie a anului trecut, în urma unui atac informatic a rețelei PlayStation” – a declarat Cosmina Simion, Head of Intellectual Property  Media and Technology DLA Piper România

Din perspectiva noii legislații iminente, condițiile pentru prelucrarea valabilă devin mai stricte: consimțământul persoanelor vizate nu este întotdeauna suficient sau trebuie luat în condiții de transparență și informare deplină, iar în fazele conceptuale ale activităților de studii clinice, operatorii trebuie să țină seama de două variabile esențiale: limitarea în timp a prelucrării,  respectiv dreptul oricărei persoane vizate de a i se șterge datele (”dreptul de a fi uitat”) și reglementarea expresă a prelucrării datelor minorilor.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti