Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Titus Corlatean la deschiderea conferintei regionale „Developments in prison and probation in Europe: Joint challenges, Joint solutions”


15 iunie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Joi, 14 iunie 2012, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, a participat la deschiderea Conferinţei regionale „Developments in prison and probation in Europe: Joint challenges, Joint solutions”, eveniment organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcţia de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei şi Asociaţia Internaţională a Penitenciarelor şi Centrelor Corecţionale (ICPA) în colaborare cu Asociaţia Administraţiilor Penitenciare Europene (EuroPris) şi Organizaţia Europeană de Probaţiune (CEP), potrivit unui comunicat al MJ.

Au luat parte şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisar şef de penitenciare Marian Stancovici, directorul Direcţiei de Probaţiune din MJ, Iuliana Cărbunaru, preşedintele ICPA, Peter van der Sande, preşedintele CEP, Marc Ceron, preşedintele Europris, Hans Meurisse, alţi specialişti din cadrul sistemelor penitenciare şi de probaţiune.

Titus Corlatean: „În contextul în care fenomenul infracţional înregistrează o anumită dinamică, firească în condiţiile dezvoltării societăţii, ca o primă soluţie se prefigurează sporirea controlului şi recugerea la măsuri preventive mult mai stricte. În paralel, preocuparea pentru reducerea costurilor detenţei şi necesitatea implicării comunităţii alături de persoana sancţionată în procesul de recuperare şi reparare a daunelor, a condus la dezvoltarea progresivă a alternativelor la detenţie. Aceasta este provocarea majoră pentru următorii ani, cu siguranţă, valabilă pentru toate sistemele execuţionale europene, context în care pot fi evidenţiate şi câteva paliere de reflecţie ce trebuie avute în vedere în edificarea politicilor penale. Cum putem combina capacitatea sistemului de a dezvolta programe de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, de a promova alternative non-custodiale, cu o cerinţă tot mai pregnantă a mediului politic şi a opiniei publice de a controla strict dinamica infracţională şi de a pedepsi cât mai sever prin încarcerare? Cum putem gestiona nevoia de securitate şi de control fără a renunţa la principii fundamentale pentru dezideratul reintegrării sociale, cum ar fi normalizare, deschidere şi responsabilizare? Aceasta este dilema judecătorului preocupat de individualizarea pedepselor, adaptată gravităţii faptei şi particularităţilor infractorului. Aceasta este adevărata artă a menţinerii unui echilibru managerial între abordarea strictă a executării pedepselor privative de libertate şi cea axată pe dezvoltarea abilităţilor persoanelor private de libertate, în vederea reintegrării sociale. Aceasta este şi provocarea comunităţii pentru a se implica susţinut în reintegrarea socială a membrilor ei care i-au încalcat normele, la un moment dat.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro