Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Regimul juridic al nulitatii hotararilor AGA
15.06.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în raport cu prevederile legale, regimul juridic al acţiunii în anularea hotărârilor AGA se circumscrie unui dublu aspect: 1) dacă se invocă motive de nulitate relativă a hotărârii, calitatea procesuală activă o pot avea numai persoanele care au calitatea de acţionar, iar termenul de prescripţie al acţiunii este de 15 zile de la data publicării în M.Of. a hotărârii (pentru SA), respectiv de la data la care asociatul a luat cunoştinţă de hotărârea atacată (pentru SRL); 2) dacă se invocă motive de nulitate absoluta a hotărârii, calitatea procesuală activă poate aparţine oricărei persoane care justifica un interes real, actual şi legitim în anularea hotărârii şi respectarea dispoziţiilor legale imperative, acţiunea fiind imprescriptibilă. În speţă, fiind încălcate dispoziţii imperative ale Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, dar şi ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, norme cu caracter imperativ care ocrotesc un interes social şi nu unul personal, nerespectarea acestora este de natură a determina şi nulitatea absolută a  hotărârii AGA adoptate cu încălcarea acestor prevederi. (Decizia  nr. 61 din 12 ianuarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în anularea unei hotărâri AGA)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti