Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept constituțional, Flux informații

O suta de ani de control de constitutionalitate in Romania

11 iunie 2012 | JURIDICE.ro

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima hotărâre judecătorească ce a pus bazele controlului de constituţionalitate în România (Hotărârea Tribunalului Ilfov, sectia a II-a comercială, de la data de 2 februarie 1912, aşa numita „Afacere a tramvaielor’”).

Cu acest prilej, Centrul de Drept Constituţional şi Instituţii Politice)din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, a organizat în data de 12 mai 2012 conferinţa internaţională cu tema „100 de ani de excepţie de neconstituţionalitate în România”.

Conferinţa s-a bucurat de prezenţa a numeroşi profesori şi specialişti în drept constituţional din ţară şi din străinătate. De la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, au participat profesorii: Ioan MURARU, Simina Elena TĂNĂSESCU şi Ştefan DEACONU. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”’ din Iaşi a participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, judecător la Curtea Constituţională. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga”’ din Sibiu, a participat prof. univ. dr. Bianca SELEJAN-GUŢAN. De la Academia de Studii Economice din Bucureşti a participat dna. Crenguţa LEAUA, arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. De la Universitatea Aix-Marseille III au participat profesorii Patrick GAIA şi Richard GHEVONTIAN. De la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, profesorul Fabrice HOURQUEBIE, iar de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, prof. dr. Monica HERMAN CAGGIANO.

De asemenea, conferinţa s-a bucurat de prezenţa câtorva invitaţi de seamă, reprezentanţi ai unor instituţii publice din România, Franţa şi Republica Moldova. Au fost prezenţi: dl. Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii Constituţionale a României, dl. Alexandru TĂNASE, preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, dna. Iuliana RÎCIU, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dl. Luc BRIAND, magistrat la Biroul de expertiză din cadrul Ministerului Justiţiei din Franţa şi dl. Attila VARGA, deputat în Parlamentul României.

Întregul eveniment a fost înregistrat şi poate fi vizionat pe site-ul www.juridice.ro. Pentru acest lucru adresăm mulţumirile noastre echipei JURIDICE.ro şi în mod special lui Andrei SĂVESCU.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică