Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

O suta de ani de control de constitutionalitate in Romania


11.06.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima hotărâre judecătorească ce a pus bazele controlului de constituţionalitate în România (Hotărârea Tribunalului Ilfov, sectia a II-a comercială, de la data de 2 februarie 1912, aşa numita „Afacere a tramvaielor’”).

Cu acest prilej, Centrul de Drept Constituţional şi Instituţii Politice)din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, a organizat în data de 12 mai 2012 conferinţa internaţională cu tema „100 de ani de excepţie de neconstituţionalitate în România”.

Conferinţa s-a bucurat de prezenţa a numeroşi profesori şi specialişti în drept constituţional din ţară şi din străinătate. De la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, au participat profesorii: Ioan MURARU, Simina Elena TĂNĂSESCU şi Ştefan DEACONU. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”’ din Iaşi a participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, judecător la Curtea Constituţională. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga”’ din Sibiu, a participat prof. univ. dr. Bianca SELEJAN-GUŢAN. De la Academia de Studii Economice din Bucureşti a participat dna. Crenguţa LEAUA, arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. De la Universitatea Aix-Marseille III au participat profesorii Patrick GAIA şi Richard GHEVONTIAN. De la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, profesorul Fabrice HOURQUEBIE, iar de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, prof. dr. Monica HERMAN CAGGIANO.

De asemenea, conferinţa s-a bucurat de prezenţa câtorva invitaţi de seamă, reprezentanţi ai unor instituţii publice din România, Franţa şi Republica Moldova. Au fost prezenţi: dl. Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii Constituţionale a României, dl. Alexandru TĂNASE, preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, dna. Iuliana RÎCIU, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dl. Luc BRIAND, magistrat la Biroul de expertiză din cadrul Ministerului Justiţiei din Franţa şi dl. Attila VARGA, deputat în Parlamentul României.

Întregul eveniment a fost înregistrat şi poate fi vizionat pe site-ul www.juridice.ro. Pentru acest lucru adresăm mulţumirile noastre echipei JURIDICE.ro şi în mod special lui Andrei SĂVESCU.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro