BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

O suta de ani de control de constitutionalitate in Romania
11.06.2012 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima hotărâre judecătorească ce a pus bazele controlului de constituţionalitate în România (Hotărârea Tribunalului Ilfov, sectia a II-a comercială, de la data de 2 februarie 1912, aşa numita „Afacere a tramvaielor’”).

Cu acest prilej, Centrul de Drept Constituţional şi Instituţii Politice)din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, a organizat în data de 12 mai 2012 conferinţa internaţională cu tema „100 de ani de excepţie de neconstituţionalitate în România”.

Conferinţa s-a bucurat de prezenţa a numeroşi profesori şi specialişti în drept constituţional din ţară şi din străinătate. De la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, au participat profesorii: Ioan MURARU, Simina Elena TĂNĂSESCU şi Ştefan DEACONU. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”’ din Iaşi a participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, judecător la Curtea Constituţională. De la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga”’ din Sibiu, a participat prof. univ. dr. Bianca SELEJAN-GUŢAN. De la Academia de Studii Economice din Bucureşti a participat dna. Crenguţa LEAUA, arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. De la Universitatea Aix-Marseille III au participat profesorii Patrick GAIA şi Richard GHEVONTIAN. De la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, profesorul Fabrice HOURQUEBIE, iar de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, prof. dr. Monica HERMAN CAGGIANO.

De asemenea, conferinţa s-a bucurat de prezenţa câtorva invitaţi de seamă, reprezentanţi ai unor instituţii publice din România, Franţa şi Republica Moldova. Au fost prezenţi: dl. Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii Constituţionale a României, dl. Alexandru TĂNASE, preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, dna. Iuliana RÎCIU, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dl. Luc BRIAND, magistrat la Biroul de expertiză din cadrul Ministerului Justiţiei din Franţa şi dl. Attila VARGA, deputat în Parlamentul României.

Întregul eveniment a fost înregistrat şi poate fi vizionat pe site-ul www.juridice.ro. Pentru acest lucru adresăm mulţumirile noastre echipei JURIDICE.ro şi în mod special lui Andrei SĂVESCU.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate