« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Despre un fel obligatie
17.06.2012 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În dreptul român capacitatea civilă are un caracter inalienabil. Legătura dintre calitatea de subiect de drept civil și capacitatea juridică civilă este atât de puternică încât nimeni nu poate renunţa, în tot sau în parte, la capacitatea de folosinţă sau la capacitatea de exerciţiu[1], pentru că nimeni nu poate renunța la calitatea sa de subiect de drept civil. Calitatea de subiect de drept civil nu este o facultate, ea nu permite nicio opțiune, ci este o poziție în societate care nu permite abdicarea.

Capacitatea civilă este reglementată de legea română ca având un caracter meta-obligatoriu, în sensul că persoanele fizice și juridice primesc capacitatea civilă nu ca o obligație, care poate fi executată de bunăvoie sau nu, ci capacitatea civilă le este dată de lege în mod nemijlocit și imediat ce sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru recunoașterea capacității civile și deci a persoanei fizice sau juridice ca subiect de drept.

Cine ar vrea să nu aibă capacitate juridică civilă în România? Probabil că nimeni, dar nu putem fi siguri.


[1] NCC român, art. 29 alin. (2), “Nimeni nu poate renunţa, în tot sau în parte, la capacitatea de folosinţă sau la capacitatea de exerciţiu”.


dr. Andrei SĂVESCU
coord. JURIDICE.ro

 
Secţiuni: Drept civil, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre un fel obligatie”

  1. Mihaela ENACHE spune:

    Capacitatea de folosinta inceteaza la moartea omului, iar odata cu ea si capacitatea de exercitiu. Vreo 3000 de sinucideri au fost anul trecut…deci sunt persoane care-si pierd capacitatea civila din propria vointa.

    Capacitatea de exercitiu poate fi limitata de lege si de parti. Spre exemplu clauza de inalienabilitate e clauza ce limiteaza capacitatea de exercitiu a persoanei prin vointa partilor intr-un contract.

    Capacitatea civila nu este o obligatie si, in sens restrans, nu este nici drept. Si asta pt ca exista pentru ca exista o diferenta intre A FI si A AVEA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD