Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Repararea prejudiciului produs ca urmare a faptei unui animal
19.06.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că repararea prejudiciului produs ca urmare a agresiunii suferite prin fapta unui animal (în speţă, un câine din rasa Pitbull) trebuie să asigure persoanei vătămate o acoperire integrală a daunelor suferite, restabilindu-se situaţia anterioară faptei prejudiciabile, iar în cazul în care victima trebuie să depună un efort suplimentar de muncă, este necesar să primească un echivalent al acestui efort suplimentar la care a fost obligată prin fapta culpabilă. Înalta Curte a mai precizat că este necesar să se facă distincţia între prejudiciul de agrement și prejudiciul estetic, pentru a se analiza impactul asupra vieţii sociale și de familie a persoanei vătămate. Sub acest aspect, Înalta Curte a reţinut că ambele prejudicii se caracterizează prin vătămări aduse sănătăţii sau integrităţii corporale, din punct de vedere subiectiv, atât prejudiciul estetic, cât şi prejudiciul de agrement implicând suferinţe. Însă, dacă în cazul prejudiciului de agrement, leziunile au influenţă asupra tuturor acţiunilor pe care le presupune o viaţă normală, în ceea ce priveşte prejudiciul estetic, urmările negative ale acestuia se resimt  îndeosebi în plan familial şi profesional, fără a pierde din vedere faptul că orice persoană suferă în urma conştientizării plăgilor sau cicatricelor inestetice. (Decizia nr. 1130 din 21 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect repararea prejudiciului cauzat prin fapta unui animal)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti